IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея ще изплати 9,1 трилиона вона директно на домакинствата

Властите ще изготвят допълнителен бюджет на стойност 7,1 трилиона вона и ще емитират облигации за покриване на дефицита

22:43 | 30.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Южна Корея ще извърши спешни плащания в брой на всички, освен най-богатите семейства, и ще изготви втори допълнителен бюджет през следващия месец с цел да облекчи икономическо въздействие от коронавируса, заяви в понеделник президентът Мун Джей-ин, цитиран от Ройтерс.

След спешна среща с централните банкери Мун каза, че "помощ за спешни ситуации" до 1 милион вона ще бъде изплатена на всяко едно домакинство, с изключение на първите 30% по доходи, или общо около 9,1 трилиона вона (7,44 милиарда долара) ,

Властите заявиха, че ще подготвят още един допълнителен бюджет на стойност 7,1 трилиона вона (5,80 милиарда долара), който ще бъде гласуван от парламента през април, а някои малки и средни компании ще бъдат освободени от плащането на сметки за комунални услуги от този месец.

„Гражданите страдаха от коронавируса и всички те заслужават да бъдат възнаградени за болката си и участието си в инициативите за ограничаване на заразата“, каза Мун.

„Необходимо е правителството да запази колкото се може повече финансова сила, за да се справи с икономически шок и да реагира незабавно на несигурността на пазара на труда и всяка потенциална криза с корпоративната ликвидност“, добави той.

Новият пакет е последната от серия стъпки, които правителството предприе за облекчаване на натиска върху четвъртата по големина икономика в Азия.

Министърът на финансите Хонг Нам-ки каза, че правителството ще трябва да издава облигации, покриващи дефицита, и да финансира поне частично втория бюджет.

По-рано оповестените мерки включват намаляване на основната лихва на централната банка, допълнителен бюджет от 11,7 трилиона вона (9,54 милиарда долара), повишаване на ограничението за позиции във валутни форуърди за банките и спасителен пакет за компаниите на обща стойност 100 трилиона вона (81,6 милиарда долара).

Южна Корея до голяма степен успя да овладее епидемията и получи световна похвала за усилията си. Корейският център за контрол и превенция на заболяванията съобщи за 78 нови заразени в понеделник, най-малко 13, от които са пристигнали от чужбина.

Южна Корея обяви в неделя, че всички идващи от чужбина ще трябва да преминат две седмици задължителна карантина, започваща от 1-и април. Нарушаването на тази разпоредба ще се наказва с година затвор или глоба до 10 милиона вона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
снимката е много добра :):) евала на бабката ... така се прави реклама !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още