IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея удвоява разходите в своя план за икономическо възстановяване

Инициативата New Deal включва 160 трлн. вона разходи, разпределени между държавата и частния сектор, както и създаването на 1,9 млн. нови работни места

11:42 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южна Корея увеличава над два пъти размера на своя план за разходи по програмата New Deal (Нова сделка) на президента Мун Джае-ин на 160 трлн. вона (133 млрд. долара), подчертавайки амбицията си да се възстанови от пандемията чрез прекрояване на икономиката чрез технологиите, съобщава Bloomberg.

Планът, обявен във вторник от Мун Джае-ин, е една от най-големите икономически инициативи на президента, откакто встъпи в длъжност през 2017 г. Страната е изправена пред първото си икономическо свиване през тази година след финансовата криза в Азия. Успехът на проекта ще помогне на Южна Корея да засили репутацията си на регионална икономическа сила. 

„Планът за нова сделка бележи началото на голям завой за Република Корея“, заяви Мун Джае-ин в излъчена по местните телевизии реч, определяйки инициативата като „проявление на волята за фундаментална трансформация“ на Южна Корея.

Планът предвижда създаването на 1,9 млн. нови работни места през следващите пет години и отбелязва значително увеличение от първоначалния план за разходи от 76 трлн. вона през юни.

Корейското правителство ще задели 114,1 трлн. вона от новия план за разходите, докато местните власти и частният сектор ще допринесат съответно с по 25,2 трлн. вона и 20,7 трлн. вона, казва се в съобщение на финансовото министерство.

Проектът взима за пример инициативата на 32-рия президент на САЩ Франклин Рузвелт, която помага на САЩ да се възстановят от Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Критиците обаче изразяват съмнения относно устойчивостта на планирания от правителството процес на създаване на работни места. Предишните президенти на Южна Корея Пак Гън-хе и Ли Мюн-бак също призоваха за стимулиране на технологиите и новите индустрии в опит да се създадат нови двигатели за растеж за икономиката.

Корея Корея

Петгодишното управление на Мун Джае-ин приключва през май 2022 г., като оставя голяма доза несигурност относно инвестирането на десетки трилиони вона в целевите разходи след тази дата.

Правителството ще се стреми да създаде 567 000 работни места в сектора на телекомуникационните мрежи, изкуствения интелект и други индустрии с интензивно използване на данни до 2025 г., както и 143 000 нови позиции на места като отдалечени училища и болници.

Предвидени са още 193 000 нови работни места в управлението на инфраструктура, като пътища и пристанища, 659 000 позиции в областта на възобновяемата енергия и екологичните индустрии и 339 000 длъжности, свързани със социалната сигурност, посочват от финансовото министерство.

Администрацията на Мун Джае-ин вече обеща над 270 трлн. вона досега през тази година, за да подкрепи поразената от коронавируса корейска икономика, включително директна подкрепа, заеми и други видове финансиране.

Икономистите очакват икономиката на страната да се свие с 0,6% през 2020 г., докато правителството е по-оптимистично и вижда минимален годишен ръст от 0,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още