IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея запази рекордно ниската си основна лихва

Централната банка иска да види какви ще са резултатите от понижаването на лихвата през юни и пакета от стимули

14:21 | 11.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Южнокорейската централна банка остави без промяна основната си лихва за втори пореден месец през август, отговаряйки на очакванията на анализаторите, информира електронното издание MarketWatch, цитирано от БТА.

Решението лихвата да остане на рекордно ниското равнище от 1,25 процента сочи, че банката запазва изчаквателната си позиция, за да види резултатите от понижаването на лихвата през юни и пакета от стимули, който последва. Той включва допълнителни правителствени разходи и очаква одобрение от парламента.

Анализаторите, анкетирани от Wall Street Journal, прогнозираха преди решението, че банката няма да промени позицията си през август. Повечето от 16-те експерти очакват ситуацията да се запази такава преди евентуално повишаване на лихвата през тримесечието, започващо през октомври. 

Според тях може да има понижение на лихвата през последното тримесечие на годината, ако икономиката не прояви признаци на стабилно възстановяване.  

Припомняме, че през юни банката изненадващо понижи основния си лихвен процент до рекордно ниско ниво от 1,25% - ход, който изненада пазарните анализатори, в опит да подкрепи икономиката на фона на намалените очаквания за увеличаване на лихвите в САЩ през лятото.

Четвъртата най-голяма икономика в Азия отбеляза едва 0,5 процента ръст през първото тримесечие на 2016 г. в сравнение с последното на 2015 г.  Централната банка отбелязва, че възстановяването на потребителските разходи може да бъде ограничено от поетапното отменяне на намаленията на потребителските данъци и от бавния растеж на продажбите на жилищния пазар. Частните капиталови разходи вероятно ще отчетат по-бавен растеж заради несигурността в страната и в чужбина, отбелязва институцията.

През януари централната банка понижи прогнозата си за растежа на икономиката на страната, посочвайки като причини нестабилността на китайските пазари. Финансовата институция прогнозира, че икономиката на страната ще нарасне с 3% тази година, докато предишната оценка бе за растеж от 3,2%. 

През декември пък и Министерството на финансите понижи очакванията си за икономиката на азиатската страна, като заяви, че тя ще нарасне с 3,1% през 2016 г. Прогнозата е по-ниска спрямо предходната. Инфлацията ще бъде 0,7% през 2015 г. и ще се ускори до 1,5% през следващата година, сочат още очакванията на Министерството на финансите на Южна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още