IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южните и източните региони на Китай подхранват бума на износа през полугодието

За периода януари-юни печалбата на китайските индустриални компании е нараснала с близо 67% спрямо година по-рано

11:25 | 27.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бързото икономическо възстановяване на Китай през първата половина на годината беше подхранено от няколко провинции със силно производство на източната крайбрежна линия на страната, увеличавайки разликата с вътрешните региони, пише Bloomberg.

Пет от шестте най-добре икономически представящи се провинции през първите шест месеца на годината са от южните и източните части на Китай, включително основните производствени и износни центрове Джъдзян, Дзянсу и Гуандун, според официалните регионални данни, събрани от Bloomberg News.

китай китай

Силно представяне на инструстрията в югоизточните провинции

Тази година растежът на износа беше изненадващо устойчив, като през първата половина на годината нарасна с 38,6% в доларово изражение, тъй като пандемията подхрани търсенето на китайски стоки. Това помогна да се подкрепи силен икономически растеж от 12,7% през периода.

В централната провинция Хубей, която беше епицентърът на пандемията, икономическият растеж се ускори до 28,5% през първата половина на годината спрямо същия период миналата година, което е най-бързият темп сред всички останали провинции на Китай, до голяма степен поради изключително ниската база за сравнение през 2020 г.

Двадесет и осем от 31-те регионални юрисдикции на Китай досега са публикували икономически данни за първото полугодие, като Хубей, Синдзян и Тибет все още не са публикували резултатите си. Около една трета от тях отчитат по-бърз растеж на брутния вътрешен продукт от националния темп.

За разлика от Югоизточен Китай, провинциите в по-слабо развитите западни региони и североизточните части на страната изостават. Техните икономики традиционно зависят повече от държавните инвестиции в инфраструктура и имоти, които се забавиха тази година, тъй като местните власти ограничиха заемите, а регулаторите затегнаха правилата, за да овладеят пазара на недвижими имоти.

Според Ройтерс печалбата на китайските индустриални компании е нараснала с 20% през юни спрямо година по-рано до 791,8 млрд. юана (122,27 млрд долара).

Ръстът на печалбата се забави спрямо увеличението от 36,4% през май, според данните на Националното статистическо бюро, които обхващат големи фирми с годишни приходи от над 20 милиона юана от техните основни операции.

За периода януари-юни печалбите на компаниите в сектора са нараснали с 66,9% спрямо същия период на предходната година до 4,2 трилиона юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още