IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската икономика изпрати 2021 г. с 11-годишен връх на ръста си

Рекордният износ на страната спомогна за рязък отскок на икономиката от пандемичния спад от 2020 г.

14:24 | 25.01.22 г.
<p>
	Контейнери на пристанището в Пусан, Южна Корея.<em> Снимка: <em>SeongJoon Cho/Bloomberg</em></em></p>

Контейнери на пристанището в Пусан, Южна Корея. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Ръстът на южнокорейската икономика е достигнал 11-годишен връх през 2021 г., подкрепен от рекордния износ, въпреки че забавянето в капиталовите инвестиции помрачи перспективите за растеж през тази година, съобщи CNBC.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 4% през 2021 г., показват данните на централната банка на страната. През последното тримесечие показателят се е увеличил с 1,1% спрямо периода юли-септември, което е над прогнозите за 0,9% ръст в анкета на Ройтерс и значително над повишението от 0,3 на сто през третото тримесечие. През четвъртото тримесечие БВП е нараснал с 4,1 на сто на годишна база, което също е над медианните прогнози за повишение от 3,7%.

На 14 януари централната банка на страната повиши основния си лихвен процент до предпандемични нива и намекна, че може допълнително да затегне паричната политика, ако растежът и инфлационният натиск останат силни.

„Икономиката получи тласък от износа и инвестициите в последните месеци на миналата година... Световното търсене на корейски стоки ще продължи [да е силно] и потреблението ще се подобри на фона на увеличените правителствени разходи с цел поддържане на стабилен растеж тази година“, каза анализаторът в Hana Financial Investment Чун Кюьон.

Икономиката на азиатската страна премина през рязък отскок от пандемичния спад от 2020 г., след като износът на страната нарасна с най-бързия си годишен темп от 11 години насам. Износът се е увеличил с 4,3% на тримесечна база. Частното потребление и инвестициите в строителство също са били двигател за ръста, повишавайки се със съответно 1,7% и 2,9%.

Възстановяването на потреблението обаче остава неравномерно поради ограничителните мерки. Капиталовите инвестиции също са намалели с 0,6% на тримесечна база след 2,4% спад през третото тримесечие.

20 икономисти от анкета на Ройтерс очакват икономиката да се разшири с 2,9% през 2022 г., което е под прогнозите на централната банка за 3% ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още