IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Чаушев: Криптовалутите пак са привлекателни, но да не забравяме рисковете

Според старши дилъра на "Делтасток" АД няколко са факторите, довели до ръстове в цените на почти всички криптовалути

20:30 | 28.05.19 г.
Ивайло Чаушев: Криптовалутите пак са привлекателни,  но да не забравяме рисковете

През последните месеци криптовалутите отново започнаха да набират популярност и не без причина - водени от биткойн (BTC), голяма част от валутите увеличиха цената си в долари с над 100% за няколко месеца.

Има няколко фактора, които доведоха до сериозните ръстове в цените на почти всички криптовалути.

На първо място, все повече от големите компании започват да навлизат в пространството.

Fidelity (четвъртата най-голяма компания за управление на активи в света) със своята Fidelity Digital Asset Services (FDAS) и Intercontinental Exchange (организацията зад Нюйоркската фондова борса и други големи борси) с Bakkt, които ще предлагат търговия и попечителство на криптовалути. Тук трябва да се отбележи, че за разлика от фючърсите, които се търгуват на CME (Chicago Mercantile Exchange), фючърсите, които ще се търгуват на Bakkt ще са с физическа доставка.

И двата проекта са насочени основно към институционални инвеститори, които досега избягваха криптовалутите поради липсата на регулация и недоверието към борсите за криптовалути. Тези два проекта до голяма степен улесняват достъпа на институционални инвеститори до пазара.

Още големи имена като E*Trade - една от големите компании, които предлагат платформа за търговия на  финансови активи, също ще започнат да предлагат търговия с криптовалути в най-близко бъдеще.

АТ&T Inc. - най-голямата телекомуникационна компания в света - обяви, че ще приема плащания с криптовалути от своите клиенти.

Facebook продължават напред с проекта си да предложи криптовалута на своите потребители и към момента очакваме GlobalCoin в началото на 2020-та година. GlobalCoin ще позволи на всички 2,2 милиарда потребители да обменят фиатни пари за криптовалутата, с която да правят преводи или да пазаруват онлайн.

Навлизането на такива големи компании и институционални инвеститори в пространството неминуемо спомага за легитимирането и приемането на криптовалутите.

На второ място е факторът “The Halvening” при биткойн, като това представлява намаляване на възнаграждението, което миньорите получават за всеки “изкопан” блок с 50%. Към момента очакваме това да се случи на 22 май 2020 г. Това означава, че в обращение ще влизат 50% по-малко биткойни, което значително ще намали инфлационния натиск. Тук трябва да се отбележи, че към момента в обращение има 17 725 000 биткойна, като между 2 и 4 милиона са изгубени. Въпреки, че наградите за миньорите ще бъдат намалени след около година, очаквам това събитие да се отрази в цената на най-голямата криптовалута много по-скоро.

На трето място на пазара действа ефектът FOMO (Fear of missing out) - или страхът да не бъде изпуснато следващото покачване също започна да се завръща сред инвеститорите и спекулантите. Причината - големите ръстове, които наблюдаваме, както и новините, че скоро големи институционални инвеститори и компании ще навлязат в крипто пространството.

Друг важен фактор за ръстовете на пазара в момента са продажби на тетър за биткойн. Тетър е криптовалута, създадена от една от най-големите крипто борси - Bitfinex, която е прикрепена към долара или 1 тетър е равен на приблизително един долар. През последните месеци въпросната борса е обект на разследване по обвинения, че са изпозлвали доларовите резерви, които стоят зад валутата, за да покрият загуби от над 870 милиона долара. Тъй като голяма част от борсите не поддържат търговия в долари и използват тетъра като заместител, това неминуемо доведе до прехвърляне от тетър към биткойн, защото биткойн се счита за по-стабилна спрямо останалите криптовалути. Прехвърляне от тетър към биткойн, разбира се, доведе и до ръстове в цената.

Има още две неща, които според някои анализатори стоят зад силния ръст в цената на криптовалутите:

Ескалацията на търговската война между САЩ и Китай

Тъй като спадът на финансовите пазари през последните няколко седмици бе основно вследствие на ескалацията на търговската война се появиха спекулации, че биткойн започва да се превръща в убежище по време на криза, подобно на златото, защото се наблюдаваха няколко периода на отрицателна корелация между цената на биткойн и основните световни индекси. Но дали имаше причинно следствена връзка зад корелацията на цените - според мен - не. В следващите дни отново наблюдавахме засилване на притесненията за търговската война, които отново доведоха до спадове на финансовите пазари, но този път цената на биткойн ги последва, губейки около 4-5%. Също така не мисля, че инвеститори, които искат да избегнат волатилността на финансовите пазари ще прехвърлят средствата си в един изключително волатилен и рисков актив като биткойн.

Американски ETF върху биткойн

Отново, както почти при всяко рали на биткойн и съответно останалите по-големи криптовалути, започва да се говори за одобрението на ETF върху биткойн от американската SEC (Securities and Exchange Commission). За момента това остават само спекулации и надежди, но това не означава, че цената на биткойн не реагира, защото до голяма степен цените на криптовалутите се движат от спекулации и надежди.

Основната причина, поради която досега тези ETF-и бяха отхвърляни бе наличието на пазарни манипулации и липсата на регулирани борси.

Например, на 17 май 2019 имаше изключително бързо намаляване на цените на криптоактивите от над 1 100 долара, който бе в следствие на изключително голяма пазарна поръчка, подадена на борсата Bitstamp. Това от своя страна доведе до съмнения за целенасочена манипулация на цената, защото този рязък спад доведе и до ликвидирането на множество дълги марджин позиции на борсата BitMEX, която използва основно цената от Bitstamp за ценообразуването на индекса, върху който предлагат фючърси.

Въпреки че гореспоменатите Fidelity и Intercontinental Exchange ще допринесат за легитимирането на криптовалутите, мисля че все още сме далеч от това да търгуваме американски ЕТF върху биткойн.

Историята не се повтаря, но се често се редува. До сега пет пъти сме били свидетели на сериозните спадове, след които цената на биткойн се е възстановила:

- Третото тримесечие на 2011 г.: цената на биткойн спадна от 32 долара до 2 долара или 94%, след като борсата за криптовалути MtGox бе хакната; 

- Август 2012 г.: биткойн загуби малко над 56% от стойността си след като пирамидална схема с криптовалутата излезе наяве;

- Април 2013 г.: след достигане на нов връх от 260 долара, проблеми на вече небезизвестната борса MtGox и изчерпване на бичия импулс доведоха до над 70% спад в цената на биткойн;

- Декември 2013 г. - януари 2015 г.: отново, най-голямата борса за криптовалути по това време - MtGox - бе хакната и клиентите й загубиха над 750 000 хиляди биткойна, което доведе до спад в доверието към криптовалутите и придолъжителен мечи пазар. Спадът в цената на най-голямата криптовалута бе 87% - от 1200 долара на 150 долара през 2015 г.

- Декември 2017 г. - декември 2018 г.: след като цената на криптовалутата достигна почти 20 000 долара бяхме свидетели на свободен спад на цената с 84% и консолидация в диапазона 3-4 000 долара до началото на 2019 г. Към момента цената на един биткойн е 8800 долара, бележейки ръст от 175% от най-ниските нива, достигнати миналата година.

Само времето ще покаже дали сме в началото на следващия бичи пазар, и въпреки че криптовалутите отново стават привлекателни и показват потенциал за растеж, не трябва да се подценява волатилния характер на този тип активи и риска от сериозен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още