IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изказвания от Рим предизвикаха борсово рали в Италия

Италианският финансов министър и премиерът Конти успкояват инвеститорите

16:01 | 10.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джовани Триа.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джовани Триа. Снимка: Ройтерс

В началото на седмицата инвеститорите въздъхват с облекчение не само в Швеция, но и в Италия, като посягат с охота към акциите и облигациите от Апенините. Търсени са предимно книжа на банки, като тези на UniCredit или Intesa Sanpaolo. Индексът на финансовия бранш се покачва с 4,5 на сто.

Основният индекс на борсата в Милано FTSE MIB се повишава с 2,24 на сто до 20 906,16 пункта, а трейдърите продължават да следят развитието на политическата ситуация в страната. Тъй като инвеститорите се насочват и към държавните облигации, възвръщаемостта по десетгодишните книжа апада до шестседмично дъно от 2,74 на сто.

Причина за ралито според експерти са изказванията на италианския финансов министър Джовани Триа от уикенда. Той обяви леко подобрение за държавния бюджет за 2019 г. Освен това премиерът Джузепе Конти обяви, че правителството на дясната партия „Лига“ и антисистемното Движение „Пет звезди“ никога не е обмисляло излизане от ЕС или от еврозоната.

От идването си на власт финансовият министър се опитва да успокои пазарите, които продължават да се тревожат заради разточителните коалиционни обещания на управляващите партии. Дясната партия „Лига“ настоява за плосък данък, а в програмата си антисистемното движение „Пет звезди“ обеща да работи за базов доход – политика, която критиците ѝ определят като прекалено скъпа.

Но независимо от широкообхватните обещания и неразбирателството между коалиционните партньори Триа посочи, че правителството е постигнало „съгласие за ограниченията на бюджета“, който ще бъде представен до края на този месец, предава Bloomberg.

Джовани Триа се срещна с висши представители на Европейската комисия във Виена в рамките на срещата на ЕКОФИН и след това заяви пред репортери, че очаква "добър" резултат от преговорите с Брюксел за проектобюджета на страната. Той каза, че разполага с възможности за маневриране, защото вижда признаци, че икономическото забавяне на Италия се облекчава.

„Продължавахме да говорим за бюджет, който ще позволи намаляване на съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт", каза той. "Линията между влошаването и подобряването на структурната бюджетна ситуация е толкова тънка, че, разбира се, ще имаме подобрение, защото работим с данни, които са от порядъка на нулева точка“.

Италия се озова в епицентъра на финансовата нестабилност в еврозоната през тази година, след като евроскептичните партии взеха властта в Рим, а опасенията на инвеститорите за тяхната политика доведе до срив на облигациите в страната в края на май. Правителството трябва да представи своя бюджет за одобрение от ЕС след малко повече от месец.

В допълнение към изискването за дефицит, който да е по-малък от 3% от икономическата продукция, ЕС настоява Италия да намали разходите през тази година и впоследствие да понижи дълга си, като за 2019 г. наложи структурни мерки, равняващи се на 0,6% от БВП. Бюджет, който би означавал фискална експанзия вместо затягане, вероятно би накарал ЕК да обяви, че страната не изпълнява задълженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още