IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излишните парични резерви в еврозоната надхвърлиха рекордните 3 трлн. евро

Банките са увеличили количеството пари, съхранявани в ЕЦБ, с 1 трлн. евро за по-малко от шест месеца

14:53 | 01.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Мащабната ликвидна инжекция на Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличава обема на кеша в икономиката на еврозоната, който вече надхвърля 3 трлн. евро.

Финансовите институции са увеличили количеството пари, съхранявани в ЕЦБ, с 1 трилион евро за по-малко от шест месеца, сочи последното актуализиране на ликвидността на централната банка. Това се случва, след като регулаторът отпусна поредния кръг от заеми с ниски лихви и продължава да изкупува облигации, за да компенсира икономическите щети, нанесени от пандемията от коронавирус, пише Bloomberg. 

Условията за ликвидността станаха изключително разхлабени, след като ЕЦБ започна да начислява лихвени нива до минус 1% за целенасочени операции за дългосрочно рефинансиране, известни като TLTRO, за да подпомогне икономическото възстановяване. Това означава, че централната банка ефективно плаща за парите, които трябва да бъдат отпуснати.

Независимо дали банките трупат пари за черни дни, или ги отпускат, за да стимулират икономиката, почти всички пари се съхраняват като резерви в централната банка, повишавайки излишната ликвидност. Излишните резерви в системата са се повишили до 3,085 трлн. евро, според последните данни на ЕЦБ.

„Парите не напускат системата“, коментира Риши Мишра, анализатор във Futures First.

ецб ецб

Излишъкът от пари вече е изтласкал краткосрочните лихвени проценти в региона до най-ниските им нива, стеснявайки разликата между тримесечния Euribor - лихвеното равнище, на което банките могат да заемат една от друга - и овърнайт лихвения процент Eonia под нулата през юли за първи път от 2005 г. насам.

Лихвеният процент по краткосрочните депозити в евро, известен като ESTR, в сряда се плъзна с 1,4 базисни пункта надолу до минус 0,57%, счупвайки предишното рекордно ниско ниво, постигнато преди месец. Миналата седмица банките от еврозоната взеха 174,5 млрд. евро TLTRO заеми, добавяйки тази сума към 1,3-те трилиона евро заеми през юни. Те също така са продали 559 млрд. евро дълг на ЕЦБ по програмата за изкупуване по време на пандемията.

Инфлацията в еврозоната през септември се очаква да покаже нов спад в цените, когато бъдат публикувани данните в петък, според средната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти.

Въпреки че предишните големи увеличения на паричните средства в обращение предотвратиха спад при потребителските цени, според Кристоф Ригер, ръководител на стратегията за лихвените проценти в Commerzbank AG, това няма връзка с рекордното количество излишни резерви.

Според него ЕЦБ може да заяви, че без потока от ликвидност инфлацията ще бъде дори още по-ниска.

Поредният кръг от ултраевтини заеми ще окаже само умерен натиск в посока надолу върху лихвените проценти, смятат анализаторите на Goldman Sachs Group Inc., които оценяват въпросния спад на един базисен пункт при ESTR и Eonia за всяко увеличение на излишните резерви с 500 млрд. евро. 

Паричните пазари в това отношение залагат, че ЕЦБ ще намали допълнително лихвения процент по депозитите с 10 базисни пункта от текущото рекордно ниско ниво от минус 0,50% до края на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Излишните парични резерви в еврозоната надхвърлиха рекордните 3 трлн. евроЧе, като са им излишни, да ми ги подарят,'баси. Вярвате или не, доде съм жив, с добра дума, ще ги споменавам.А сега - сериозно: Излишни и неизползвани, това са различни понятия. Мислете, когато пишете. Не се излагайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още