IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната остава висок

На несезонно изгладена база има силен ръст заради увеличение на позитивния баланс в сферата на услугите при слабо понижение при търговията

17:58 | 19.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната намалява през март, но остава близо до рекордно високите нива. Сезонно и календарно изгладен излишъкът той възлиза на 34,1 млрд. евро, показват данните на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс.

През февруари този показател достигна 37,8 млрд. евро - най-високата си стойност.

На несезонно изгладена база обаче излишъкът се изстрелва в рамките на само един месец от 27,8 до 44,8 млрд. евро. Това се случва благодарение на солидно увеличение на позитивния баланс в сферата на услугите при същевременно слабо понижение на излишъка при търговията със стоки. 

В текущата сметка освен търговията със стоки влизат и всички други трансфери от чужбина – от услуги до помощ за развитие. 

Балансът по текущата сметка е важен параметър за международните финансови позиции на икономиките. Позитивен баланс значи, че еврозоната е нетен кредитор на останалия свят, докато отрицателен означава обратното – че е нетен кредитополучател.

Сумарно за 12-те месеца до края на март 2017 г. показват, че излишъкът по текущата сметка в еврозоната нараства до 3,4 на сто от общия БВП на 19-те страни членки спрямо 3,3 на сто от БВП година по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още