IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се повишава през декември

Строителната продукция в региона расте с най-бавни темпове от януари миналата година

15:28 | 19.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се увеличи до 45,8 млрд. евро през декември, което е с 1,3% повече спрямо същия месец на миналата година, съобщава tradingeconomics.com, цитирайки некоригираните данни, предоставени от Европейската централна банка. Излишъкът при услугите се повишава до 8 млрд. евро през последния месец на миналата година, след като през ноевмри е бил малко под 1 млрд. евро.

Според сезонно изгладените данни излишъкът по текущата сметка на еврозоната достига 29,9 млрд. евро през декември, което е под прогнозата на анализаторите за 30,5 млрд. евро.

Дефицитът по вторичния доход нарасна с близо 14% до 11,6 млрд. евро на годишна база. През цялата 2017 г. излишъкът по текущата сметка се е увеличил с 6,4% до 391,4 млрд. евро, като представлява 3,5% от БВП. Ръстът се дължи на увеличението на излишъка от услуги от 39 млрд. евро до 80,9 млрд. евро и първичния доход от 95,3 млрд. евро до 112,8 млрд. евро.

Междувременно в понеделник бяха публикувани и данните за строителната продукция в еврозоната, която отчита ръст от 0,5% на годишна база през декември 2017 г. За сравнение, месец по-рано данните бяха ревизирани в посока нагоре до покачване от 2,7%. Покачването през декември е най-слабият темп на нарастване на строителната продукция от януари миналата година. На месечна база строителната продукция се увеличи с 0,1%, след като през ноември се повиши с 0,2%. 

Търговският баланс на еврозоната достига излишък от 25,4 млрд. евро през декември, което е с 2,2 млрд. евро по-малко на годишна база, стана ясно от предварителните, сезонно неизгладени данни на Евростат, публикувани миналата седмица.

Еврозоната е изнесла стоки за останалата част от света в размер на 180,7 млрд. долара през декември 2017 г., което е увеличение от 1% в сравнение със същия период на предходната година. Вносът пък достига 155,3 млрд. евро, като нараства с 2,5% спрямо декември 2016 г. Търговията в еврозоната отбелязва ръст с 2,8% през последния месец на миналата година до 142,4 млрд. евро. 

За цялата изминала година БВП на еврозоната се повишава с 2,5%, което е най-бързият темп на растеж от 2007 г., когато беше отчен скок от 3%. Същият темп на растеж се отбелязва и от ЕС като цяло.

В страните от еврозоната БВП се увеличава с 2,7% на годишна база през последните три месеца на изминалата година, показват експресните оценки, публикувани от Евростат. През третото тримесечие отчетеният растеж беше с 2,8% и в ЕС, и в еврозоната.

През четвъртото тримесечие на миналата година БВП на най-голямата икономика в Европа Германия нараства с 0,6%, а на годишна база с 2,9%. Икономическият растеж във Франция достига 0,6% за тримесечието и 2,4% за цялата година. Данните за БВП на Испания са съответно за 0,7% ръст през последното тримесечие и 3,1% за 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още