IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващ спад на потребителското доверие в САЩ през февруари

Индексът отстъпи от 11-годишния връх, достигнат през първия месец на 2015 година

20:28 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Изненадващ спад на потребителското доверие в САЩ през февруари

Изненадващо потребителското доверие в САЩ намалява през февруари и индексът отстъпи от 11-годишния ръст, записан в предходния месец, съобщава Reuters. Американците са притеснени от забавения икономически растеж, което подсказва, че може да се очаква и свиване на потреблението, коментират анализаторите.

Спадът през февруари е факт и въпреки данните за стабилизиране на трудовия пазар и повечето открити работни места през последните месеци, както и наличието на сигнали за ускоряване на ръста на заплатите. Фактор за по-оптимистични настроения сред американците е и по-евтиното гориво.

Въпреки това обаче индексът на Университета в Мичиган, който измерва потребителското доверие в САЩ, се понижи до 93,6 пункта, след като през януари достигна 98,1 пункта.

Пазарните очаквания бяха, че стойността на индекса ще остане без сериозни изменения.

Анкетираните домакинства са по-песимистично настроени относно текущите икономически реалности. По-малко оптимистични са и очакванията им за следващите шест месеца.

Проучването показа и значително намаление на плановете на американците да купуват стоки с дълготрайна употреба, докато плановете за покупка на автомобили се променят незначително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още