IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващо британската инфлация остана без промяна през октомври

Годишният ръст на потребителските цени остана на ниво от 2,4% през предходния месец

12:39 | 14.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очакваното ускорение на британската инфлация предходния месец не успя да се осъществи на фона на понижение на цените при храните, облеклото и транспорта.

Годишният ръст на потребителските цени остана на ниво от 2,4% през октомври, съобщиха от националната статистическа служба в страната. Данните са малко под прогнозите за 2,5% на Английската централна банка (АЦБ) и Bloomberg.

Цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки спадат с 0,2% спрямо септември. В същото време при облеклото и обувките понижението е от 0,5%, а при транспортното оборудване и услуги – 0,4%.

Тези ефекти обаче бяха до голяма степен засенчени от по-високите цени на горивата, който достигнаха своя пик от почти четири години насам. Ръст от 2,2% се наблюдава и при сметките за енергия, след като компанията British Gas увеличи тарифите си за над 3 млн. потребители.

От АЦБ предупредиха, че ще бъде необходимо постепенно увеличаване на лихвените проценти, за да се поддържа нивото на инфлацията около целите от 2%, в случай че Великобритания успее да избегне хаотичен Brexit.

Очакванията, че паричната политика на страната ще бъде затегната след излизането от Европейския съюз догодина, се засилват и от данните, публикувани във вторник. От тях става ясно, че заплатите в страната нарастват с най-бързия си темп от близо десетилетие насам.

Поевтиняването на британската лира след референдума за напускане на ЕС през 2016 г. увеличи цената на вносните стоки и даде тласък на инфлацията. Но на тенденцията беше сложен край и в момента заплащането осезаемо изпреварва ръста на цените.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на хранителните продукти, енергията, тютюневите изделия и алкохолните напитки, се задържа на 1,9% като предходния месец, отговаряйки на прогнозите.

Входящите цени на производител нарастват с 0,8%, стимулирани от поскъпването на суровия петрол. С този годишен темп на увеличение остава на 10%. Изходните цени растат с 3,3% спрямо година по-рано.

Годишният ръст на цените на жилищата се ускорява до 3,5% през септември. Лондон – най-лошо представящият се регион, отчита спад от 0,3%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още