IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващо Турция не намали основната лихва за първи път от година

Комисията по паричната политика запази основните лихви на ниво от 8,25% в четвъртък - рискован ход за управителя Мурат Уйсал

15:43 | 25.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската централна банка изненадващо не намали за пореден път основната си лихва – за първи път, откакто управителят Мурат Уйсал пое поста през юли миналата година, предоставяйки облекчение за пазарите на фона на влошаващите се показатели за инфлацията и намаляващата възвращаемост за инвеститорите, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Комисията по паричната политика запази основните лихви на ниво от 8,25% в четвъртък, което е в съответствие с очакванията на само двама икономисти, участвали в анкета на Bloomberg. Останалите 20 експерти са прогнозирали ново понижение на лихвите.

Прекъсването на цикъла на съкращенията е риск за Уйсал, чийто предшественик беше уволнен от президента Реджеп Ердоган, тъй като отказваше да намали основните лихви. Противно на мнението на повечето икономисти и централни банкери, Ердоган смята, че ниските разходи по заемите са по-ефективни за забавяне на инфлацията.

Турската лира обаче се оказа значително уязвима на глобалните разпродажби, след като централната банка понижи лихвите с 1,575 пункта в рамките на девет последователни заседания. Валутата на страната е сред петте най- слабо представящи се на развиващите се пазари през тази година със загуби в размер на около 13% спрямо долара.

В допълнение на паричните улеснения, предоставени след назначаването на Уйсал, централната банка инжектира пари в икономиката с най-бързия темп от десетилетия след разпространението на коронавирусната пандемия.

Междувременно потребителската инфлация в Турция изненадващо се ускори до 11,4% през май, следвайки двата поредни месеца на забавяне, тъй като нарастващите цени на хранителните продукти натежаха над ефекта от по-слабото търсене.

Централната банка понижи през април очакванията си за инфлацията до края на годината, като прогнозира забавяне до 7,4%. По-ранните прогнози бяха за ниво на инфлацията от 8,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още