IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващото понижение на лихвите може да навреди на китайския юан

Централната банка се опасява за икономическия растеж, но действията й може да отслабят валутата на страната

13:57 | 17.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Paul Yeung/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Изненадващото намаление на два лихвени процента от Китайската народна банка в понеделник може да навреди на китайския юан, смятат анализатор, цитиран от CNBC.

„Това, което се случи в понеделник сутринта, няма да помогне в случая [на китайския юан]. И би трябвало да доведе до допълнителен натиск в посока надолу върху юана“, каза форекс стратегът в Macquarie Group Гарет Бери, допълвайки, че това би могло да избута ценовото равнище до 6,55 юана за щатски долар.

Към 13:34 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 6,34 китайски юана.

В опит да подпомогне икономиката Китайската народна банка заяви в понеделник, че ще намали два набора от лихвени проценти. Това е първото понижение от април 2020 г. насам.

„Въпреки че понижението бе в очакванията на пазара, то също така показа, че представителите на централната банка се притесняват за икономическия растеж“ , Джъуей Жан, Pinpoint Asset Management

„Очевидно икономическият растеж е поставен под натиск, скорошните огнища на заразени с омикрон в Китай увеличиха рисковете, а забавилата се инфлация даде възможност за промени в паричната политика. Смятаме, че Китай се намира в ранната фаза на цикъл от лихвени понижения“, написа в своя бележка главният икономист в Pinpoint Asset Management Джъуей Жан. Според него ще има допълнителни намаления на лихвите и на изискуемия резерв от банките през първата половина на 2022 г. „Омикрон щамът се превърна в най-големия риск в Китай“, смята експертът.

По думите му понижението от понеделник е малка стъпка напред в правилната посока, но „перспективите пред икономиката до голяма степен зависят от това доколко ефективно са контролирани Civud огнищата“.

Официалната статистика показа в понеделник, че китайската икономика се е разширила с 8,1% на годишна баа през 2021 г. Повишението на брутния вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие е било в размер на 4%, което надмина очакванията на анализаторите.

„Представителите на банката вече са много по-притеснени за ръста [на икономиката] и би трябвало да видим съгласувани действия занапред“, смята ръководителят по икономики и стратегии в Азия в Citi Global Markets Asia Джоанна Чуа, според която анти-Covid мерките в страната скоро няма да бъдат премахнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още