Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Износът на Германия през май неочаквано нарасна на месечна база

Търговският излишък се свива спрямо година по-рано, но расте в сравнение с април

Износът на Германия през май неочаквано нарасна на месечна база

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският излишък на Германия се е понижил до 19,7 млрд. евро през май спрямо 21,8 млрд. евро, отчетени през същия месец на миналата година, тъй като износът е намалял, а вносът се е увеличил, съобщава tradingeconomics.com. На месечна база обаче износът неочаквано се е повишил с 1,8%. 

Още по темата
През май износът на най-голямата икономика в Европа се е понижил с 1,3% на годишна база до 109,3 млрд. евро. Продажбите в страните извън ЕС са намалели с 6,4% до 43,4 млрд. евро. Междувременно обаче износът към ЕС е нараснал с 2,4% до 65,7 млрд. евро. Така за страните от еврозоната е отчетено повишение на износа от минималните 0,1% до 40,8 млрд. евро, а за оставащите страни от ЕС с 6,5% до 24,9 млрд. евро.

Вносът на Германия е нараснал с 0,8% до 89,4 млрд. евро. Покупките от страните от ЕС регистрират ръст от 2,9% до 51,8 млрд. евро. Интересен факт е, че вносът от страните от еврозоната скача с 0,6% до 32,9 млрд. евро, докато от другите европейски страни – със 7% до 18,9 млрд. евро. В същото време вносът от държави извън ЕС се свива с 1,9% до 37,6 млрд. евро.

Ако се разгледат сезонно изгладените данни, търговският излишък на Германия нараства до 20,3 млрд. евро през май спрямо ревизираните в посока надолу 19 млрд. евро, отчетени през април.

Износът е нараснал с 1,8%, възстановявайки се от спад от 0,3% през април и изпреварвайки прогнозите за по-скромно увеличение с 0,75%. Вносът неочаквано се е повишил с 0,7%, след като пазарните анализатори очакваха спад с 0,3% на месечна база.

От други данни става ясно, че излишъкът по текущата сметка, който измерва потокът от стоки, услуги и инвестиции, се е свил от 23,5 млрд. евро през април до 12,6 млрд. евро през май, показват некоригираните данни.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Излишъкът по текущата сметка на еврозоната достигна двугодишно дъно