IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Япония едва успя да отбележи положителен ръст през ноември

Търговският излишък със САЩ се е свил с 5,4% за годината до 623,4 млрд. йени, което е пети пореден месец на спад

10:15 | 19.12.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на японския износ се е забавил сериозно през ноември, след като доставките до САЩ и Китай са отслабнали. Това е сигнал, че забавящото се външно търсене и търговският спор между САЩ и Китай може да остави третата по големина икономика в света без достатъчно сила през следващата година, коментира Ройтерс.

Растежът на износа от 0,1% на годишна база е доста по-малко от увеличението от 1,8%, очаквано от икономисти в анкета на Ройтерс. То е и под скока от 8,2% през октомври. По обем износът се е свил с 1,9% през годината до края на ноември.

Данните за търговията подчертават нарастващите външни рискове за водената от износа икономика на Япония. Те биват публикувани и в началото на двудневната среща по паричната политика на Японската централна банка.

Предвид все още слабата потребителска инфлация и забавянето на глобалната икономиката до голяма степен се очаква ЯЦБ да запази без промяна ултрахлабавата си парична политика.

Анализаторите очакват износа да се окаже спънка за икономиката през следващите тримесечия, тъй като външното търсене се влошава. Централните банкери са внимателни и към рисковете към растеж от търговската война между Китай и САЩ, която според мнозина тепърва ще играе роля в данните за доставките от Япония.

„Обемът на японския износ се разширява бавно на фона на глобалното забавяне на икономиката“, коментира Тору Суехиро, старши пазарен анализатор в Mizuho Securities.

“Несигурността около световната икономика остава силна. Затова износът на Япония ще изпитва трудности да се възстанови за момента“.

Износът на Япония към САЩ се е увеличил с 1,6% на годишна база през ноември, воден от доставките на самолетни мотори и оборудване за производство на полупроводници. За сравнение, износът през октомври се разшири с цели 11,6%.

Износът на автомобили към САЩ пък е намалял със 7,0% до 163 586 бройки.

Вносът от САЩ е нараснал с 8,1% през годината до края на ноември, основно с продукти като царевица, лекарства и петролни продукти. Така търговският излишък със САЩ се е свил с 5,4% за годината до 623,4 млрд. йени (5,55 млрд. долара). Това е пети пореден месец на спад.

Вносът към Япония като цяло се е увеличил с 12,% през ноември на годишна база, с което страната бележи търговски дефицит от 737,3 млрд. йени. Това е седми пореден месец на спад.

Това означава, че Япония вероятно върви към първия си годишен търговски дефицит от 2015 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още