IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Япония към САЩ се свива за пръв път от 17 месеца

В същото време настроението сред японския бизнес се влошава заради опасенията около протекционистките търговски политики от САЩ

09:34 | 19.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на Япония към САЩ се е свил за пръв път от 17 месеца насам, а настроението сред японския бизнес се влошава заради опасенията около протекционистките търговски политики на американския президент Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс.

Износът към САЩ е намалял с 0,9% през юни на годишна база заради отслабналите доставки на автомобили и оборудване за производство на полупроводници – два от най-важните експортни продукта на Япония.

Търговските данни от четвъртък бяха обявени веднага след проучването Tankan на Ройтерс, което показа, че настроението на бизнеса се е влошило през юли, отразявайки тревогите на компаниите около нажежаващия се търговски спор между САЩ и Китай.

Данните подчертават и опасенията сред японските политици, които се безпокоят, че Тръмп може да наложи мита и други протекционистки мерки, за да коригира търговските дисбаланси с Япония съгласно политиката си „Америка на първо място“.

Тъй като вносът от САЩ към страната на изгряващото слънце е намалял с 2,1%, търговският излишък на Япония към САЩ се е разширил с 0,5% на годишна база до 590,3 млрд. йени (5,24 млрд. долара). Това може да го направи потенциална цел на протекционистките политики на Тръмп.

Глобалният износ на Япония се е увеличил с 6,7% през юни, а вносът – с 2,5%.

„Като цяло износът остава стабилен засега, но не сме сигурни как ще се развият нещата при търговската политика“, казва Шуджи Тонучи, старши пазарен икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. “Възможно е говоренето за мита и търговските търкания да намалят корпоративните инвестиции“.

Индексът Reuters Tankan, който следи тримесечното проучване Tankan на Японската централна банка, сочи, че настроенията сред производителите са на ниво от 25 пункта през юни, което с 1 пункт надолу спрямо юни, а в сектора на услугите показателят спада до 34 от 35 пункта през предишния месец.

Индексът изважда дела компании, чиито настроения са негативни за икономиката, от тези, които се чувстват оптимистично, затова положителен резултат означава, че настроенията сред повече компании са позитивни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още