IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Япония отчита първи годишен спад за последните три години

Сега икономистите прогнозират, че японската икономиката се е свила с 3,7% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2019 г.

09:09 | 23.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Японският износ е спаднал с повече от очакваното през декември 2019 г. Така понижението в доставките от третата по големина икономика в света е продължило 13-и пореден месец въпреки последните признаци за известно възстановяване в глобалната икономика, информира Bloomberg.

Обемът на експортната продукция е спаднал с 6,3% на годишна база през декември поради намаления  износ на автомобили и авточасти, показват данните на японското финансово министерство, публикувани в четвъртък. В сравнение с това анализаторите прогнозираха понижение в показателя от едва 4,3%. Сега японският износ преминава през най-дългия си период на месечен спад от 2016 г. насам. я я

Въпреки това докладът на министерството показа увеличение в доставките на оборудване за производство на полупроводници със значителните 25,8%. Това е положително за перспективите на Япония, макар че икономистите очакват общото икономическо възстановяване да остане бавното.

„Подемът в IT сектора е положителен фактор и това би трябвало да подкрепи общото възстановяване“, каза икономист от Barclays Казума Маеда.

Частичното търговското споразумение, подписано този месец между САЩ и Китай, също би трябвало да подкрепи перспективите за доставките през 2020 г. „Търговската сделка от първа фаза е добра новина, тъй като може да помогне за увеличаване на търсенето от Китай. Без по-добри резултати в търговията със САЩ обаче износът вероятно ще остане слаб като цяло", зави Юки Масуджима, икономист от Bloomberg.

Износът за Китай, най-големият търговски партньор на страната, се е увеличил за пръв  път от 10 месеца насам. Експортът за САЩ е спаднал с 14,9%, докато този за Европа е намалял с 5,6%. Общо за 2019 г. обаче износът на Япония отчита понижение от 5,6%. Това е пъpвият годишен спад на показателя за последните три години.

Сега икономистите прогнозират, че японската икономиката се е свила с 3,7% на годишна база  през четвъртото тримесечие на 2019 г. поради вътрешни фактори като щетите от мощния тайфун ударил страната през октомври и увеличаването на данъка върху продажбите на дребно.

От администрацията на министър-председателя Шиндзо Абе обявиха през миналия месец пакет от икономически стимули на стойност 120 милиарда долара. Приложението на програмата до голяма степен допринесе за решението на борда на Японската централна банка да повишат прогнозата си за растеж за следващата фискална година. От институцията обаче предупредиха, че задграничните рискове все още се нуждаят от внимателен мониторинг.

От друга страна вносът в Япония се е понижил 4,9% през декември. Така страната отчита търговски дефицит от 152,5 милиарда йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още