IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Япония се свива за пети пореден месец

Данните подчертават засилващата се опасност за третата по големина икономика в света от търговската война между Вашингтон и Пекин

11:33 | 22.05.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на Япония се свива за пети пореден месец през април заради намаляването на доставките на оборудване за производство на чипове за Китай. Данните подчертават засилващата се опасност за третата по големина икономика в света от търговската война между Вашингтон и Пекин, посочва Ройтерс, цитиран от БТА.

Излишъкът на Япония в търговията със САЩ се е увеличил за втори пореден месец със засилването на износа на автомобили. Това би могло да предизвика недоволството на американския президент Доналд Тръмп преди американско-японските търговски преговори, които се очаква да започнат тази седмица и да бъдат последвани от среща на лидерите на двете страни няколко дни по-късно.

Правителството на Тръмп се опитва да предоговори търговските споразумения с другите водещи световни икономики, за да понижи търговския дефицит на САЩ и да се пребори с търговски практики, които определя като несправедливи. Този подход на администрацията разпали засилващ се търговски конфликт между САЩ и Китай, които са основните търговски партньори на Япония, и нанесе удар на световния бизнес, търговия и растеж като цяло.

Отношението на Вашингтон нанася на Япония двойна вреда, тъй като възпрепятства износа ѝ за съседен Китай и същевременно налага на зависещата й от износа икономика ограничения в доставките на автомобили за американския пазар.

Данни на министерството на финансите, публикувани днес, сочат спад на износа с 2,4 на сто през април спрямо същия месец на миналата година. Това е понижение за пети пореден месец и е по-голямо от очакваните от анализаторите 1,8 на сто. През март износът се понижи също с 2,4 на сто.

Доставките на японските компании за Китай са се свили с 6,3 на сто през април, отчетено на годишна основа, отстъпвайки позиции за втори пореден месец.

Търговският излишък със САЩ е нараснал със 17,7 на сто през април спрямо миналата година до 723,2 млрд. йени (6,55 млрд. долара) отчасти заради увеличаването на износа на автомобили с 8,3 на сто.

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър ще посети Япония на 24 май, за да се срещне с министъра на икономиката в опит да ускори търговските преговори преди срещата на президента Доналд Тръмп и японския премиер Шиндзо Абе няколко дни по-късно, посочват източници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още