IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Япония сериозно пострада от търговския конфликт между САЩ и Китай

Обемът на изнесените стоки за Китай се е сринал с 8,2% през полугодието, като спад се отчита и за всички останали азиатски страни, с изключение на Индия

13:24 | 18.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Износът на Япония силно се е свил през юни, когато доставките на стоки за чуждестранния пазар са били засегнати от търговския конфликт между Китай и САЩ, съобщи министерството на финансите, цитирано от световните агенции.

Износът се е понижил с 6,8 на сто миналия месец, отчетено на годишна основа, отбелязвайки спад за седми пореден месец. Вносът е намалял с 5,2 на сто, посочва БТА.

Търговският излишък се е свил с 20 на сто до 589,5 млрд. йени (5,5 млрд. долара), сочат данни на министерството.

За първото полугодие на 2019 г. японският износ се е понижил с 4,7 на сто, а вносът - с 1,1 на сто. Търговският дефицит се е равнявал на 888,8 млрд. йени (8,2 млрд. долара).

Японската икономика, която е третата по големина в света, е зависима от износа и конфликтът между Вашингтон и Пекин й се отразява тежко, отбелязва Асошиейтед прес.

Същевременно Токио води спор с Южна Корея след решението на японските власти да засилят контрола върху износа на материали, от които южнокорейските компании се нуждаят за производството на чипове и екрани за смартфони и телевизори.

Японските производители вече бяха засегнати от повишените американски мита за стоманата и алуминия.

Американският президент Доналд Тръмп многократно е заявявал, че Япония трябва да купува повече от САЩ и се очаква по-късно тази година двустранните преговори да продължат.

Японският износ за САЩ, които са най-големият външен пазар за страната, се е повишил с 5,2 на сто до 7,8 трлн. йени (72 млрд. долара) в периода януари-юни спрямо същите месеци на миналата година, а вносът от САЩ е нараснал с 1,7 на сто до 4,4 трлн. йени (40 млрд. долара).

Износът за Китай обаче се е сринал с 8,2 на сто през полугодието, като спад отчитат и доставките за всички останали азиатски страни, с изключение на Индия.

Японските компании са ключови доставчици на множество компоненти, химикали и други материали, използвани в производството в региона, както и на необходимите машини.

Износът на японски автомобили е останал почти без промяна, а цялостният износ на превозни средства се е понижил през първите шест месеца на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още