IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Япония спадна през май за пръв път от 15 месеца

Японската централна банка се превърна в най-големия кредитор на правителството

10:28 | 18.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Износът на Япония спадна през май за пръв път от 15 месеца

Възстановяването на японския износ бе прекъснато през май на фона на потиснатия глобален икономически растеж. Фактът увеличава вероятността търговската картина в страната да не се подобри скоро, докато по-слабият внос подсказва, че може би вътрешното търсене се забавя, пише MarketWatch.

Търговският дефицит възлезе на 909 млрд. йени (8,9 млрд. долара), като се увеличи за 23-и пореден месец, разкриват данните на Министерството на финансите на Япония. Икономистите прогнозираха недостиг от 1,15 трлн. йени.

През май износът се сви с 2,7% на годишна база – първият спад от 15 месеца насам. Вносът също се понижи за пръв път от 19 месеца – с 3,6% спрямо май 2013 г.

Икономистите очакваха, че търговията ще допринесе положително за икономиката през второто тримесечие и ще засенчи прогнозираното отдръпване на вътрешното търсене. Очакванията са, че частното потребление ще се свие рязко след силния възход в навечерието на повишаването на данъка върху продажбите от 1 април.

Мудният износ през май подсказва, че така очакваният ръст на външното търсене ще бъде трудно постижим. Японската икономика, която нарасна с 6,7% на годишна база през първото тримесечие, най-вероятно ще се свие с 4,3% през второто.

Последните правителствени данни показват, че вътрешното потребление е спаднало с 13,3% през април спрямо март. Темпото на понижение обаче се е забавило през май и юни. От друга страна, глобалното икономическо възстановяване остава потиснато. В началото на седмицата Международният валутен фонд понижи прогнозата си за растежа на САЩ от 2,8% до 2 на сто за тази година.

Същевременно Японската централна банка (ЯЦБ) се превърна в кредитор номер едно на правителството за пръв път, след като безпрецедентните парични стимули за повишаване на инфлацията в третата по големина икономика в света оказаха влияние, пише Bloomberg.

Към края на март ЯЦБ задмина застрахователните компании като най-голям притежател на японски държавни ценни книжа. Финансовата институция държи 20,1% от облигациите, а застрахователите – 19,4%. По този начин ЯЦБ държи най-големия дял от правителствените облигации от 1997 г. насам, откогато всъщност има сравними данни.

Централните банкери възнамеряват да поддържат счетоводния си баланс голям, дори когато ЯЦБ достигне инфлационната цел, като по този начин ще цели намаляване на риска от покачване на доходността по дългосрочните облигации, твърдят лица, запознати с дискусиите.

Покупките на ценни книжа от страна на банката понижиха доходността по 10-годишните японски ДЦК до най-ниската в света – около 0,6%, въпреки че инфлацията започна да се засилва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
многократно сам казвал, че икономистите са бастуни където само се опитват да наливат от пусто в празно, ама ей на нейсе ... откриват те топлата вода глупаците с техните тъпотии ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Achtung
преди 9 години
Aко ще и отрицaтелнa дa е лихвaтa, зa мен, Япония си остaвa основнa зaплaхa зa световнaтa икономикa. Дa видим кaк ще се рaзвият нещaтa тaм в близките години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
d333
преди 9 години
0.6% по 10 годишните ДЦК... Баси фантастиката. И после разправят финансите били наука. Да бе, да.... по-скоро е наука за фокуси. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още