Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Износът на Китай нараства с най-бърз темп от декември 2019 г.

В същото време вносът на азиатската страна се връща към свиване, докато търговският ѝ излишък нараства до 62,33 млрд. долара

Износът на Китай нараства с най-бърз темп от декември 2019 г.

Снимка: Getty

Износът от Китай нараства с най-бързия си темп за последните седем месеца през юли, докато вносът в страната намалява, подчертавайки смесената икономическа картина, докато втората по сила икономика в света продължава да се възстановява от пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс.

Износът през юли се увеличава със 7,2% спрямо година по-рано, отбелязвайки най-бързия си темп на растеж от декември миналата година, показват митническите данни в петък, сериозно надхвърляйки очакванията на анализаторите за спад от 0,2%.

От друга страна, вносът в Китай се върна към свиване, пропускайки пазарните очаквания за увеличение от 1%.

Търговският излишък на страната за юли възлиза на 62,33 млрд. долара, което е повече в сравнение с очаквана прогноза за излишък от 42 млрд. долара. 

Още по темата

„Данните са в съответствие с прогнозата ни за износ, който ще се възстанови по-решително през втората половина на годината заедно със световната икономика“, коментира Луис Куийс, ръководител научни изследвания за Азия в Oxford Economics.

Китайската икономика постепенно се възстановява от рекордно свиване през първото тримесечие, но има съмнения дали инерцията може да бъде поддържана, докато нарастват случаите на заразени с коронавирус в световен мащаб, които тежат на търсенето. Китайското потребление също остава свито на фона на загубата на работни места и опасенията за възраждане на инфекциите.

Износът на Китай, подсилен от рекордните доставки на медицински консумативи и силното търсене на електроника, остава незасегнат до такава степен от глобалното забавяне в активността, както предричаха редица анализатори.

Вносът на промишлени суровини за Китай остана стабилен, с рекорден ръст на желязна руда и мед, заедно с рязък скок в доставките на суров петрол.

Нестабилните отношение със САЩ обаче продължават да държат в турбулентно състояние търговския фронт, като напрежението между двете най-големи икономики в света се очаква да ескалира преди американските президентски избори през есента.

Търговският излишък на Китай със САЩ се разшири до 32,46 млрд. долара през юли от 29,41 млрд. долара за юни.

Висши американски и китайски дипломати са готови да преразгледат прилагането на търговската сделка от първа фаза и взаимните обвинения по време на видеоконференция на 15 август.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ: Въпреки възстановяването рисковете за глобалните перспективи остават