IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай с най-голям спад от четири месеца насам

През юли втората по големина икономика в света е изпратила по-малко стоки за САЩ, ЕС и Япония

09:53 | 08.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът на Китай с най-голям спад от четири месеца насам

Износът на Китай спада с 8,3% през юли. Това е най-големият срив от четири месеца насам и доста по-голям в сравнение с очакванията. Данните увеличават очакванията, че Пекин ще бъде принуден да предостави още стимули за втората по големина световна икономика, пише Ройтерс.

Вносът също се понижава рязко спрямо същия месец на 2014 г. Данните на Китайската митническа администрация са в унисон с пазарните прогнози, но предполагат, че вътрешното търсене може би е доста слабо, за да успее да засенчи ниското търсене на китайските стоки в глобален мащаб.

Икономистите предричаха, че износът ще намалее само с процент след ръста от 2,8% през юни. Съботните статистически данни показват потиснато търсене от Европа и първи спад на износа за САЩ от март насам. Америка е най-големият експортен пазар за Китай.

Износът за Европейския съюз намалява с 12,3% на годишна база през юли, а този към САЩ – с 1,3 на сто. Търсенето от Япония – друг основен търговски партньор на Китай – е по-ниско с 13 на сто.

Вносът пък е по-нисък с 8,1% в сравнение с юли 2014 г. Прогнозите на анализаторите бяха за спад от 8 на сто след юнското понижение от 6,1%, въпреки че тези намаления отразяват по-ниските цени на суровините.

Китай записва търговски излишък в размер на 43,03 мрлд. долара през месеца, което отново се оказва под прогнозите за 53,25 млрд. долара.

Юлските данни за търговията допълнително могат да подкопаят очакванията за обрат в курса на икономиката през второто полугодие, след като сигналите от данните през юни бяха по-оптимистични.

През юли промишлената активност в Китай записа най-голямото си понижение от две години насам, след като новите поръчки спаднаха.

Централната банка на Китай предупреди за допълнителни икономически слабости, но смята, че националното стопанство се нуждае от промяна в двигателите на растежа вместо от краткосрочни стимули.

Освен това икономистите обвиняват по-скъпия юан за слабия износ. ANZ Research изчислява, че номиналният ефективен валутен курс е скочил с 13,5% от юни 2014 г.

Анализатори коментират, че Пекин умишлено поддържа юана скъп. Политиката за поддържане на висок валутен курс подкрепя вътрешната покупателна сила, помага на китайските фирми да заемат и инвестират в чужбина и стимулират чуждите фирми и правителства да използват все повече юана.

Слабите данни за вноса на Китай отчасти отразяват слабите цени на суровините, плащани на търговските партньори, измежду които Австралия, която изнася желязна руда и въглища за Китай. Обемите на редица вносни суровини са по-големи от очакваното, след като китайската индустрия се възползва от по-ниските цени, за да увеличи запасите от суровини.

В частност вноса на въглища скочи с 28,1% на годишна база през юли, въпреки че като цяло анализаторите са песимисти относно перспективите пред този пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още