IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай за 2019 г. се увеличава, докато търговията със САЩ бележи спад

ЕС продължава да бъде най-големият търговски партньор на Китай, а САЩ падат на трето място след Асоциацията на страните от Югоизточна Азия

11:45 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Общият износ на Китай се увеличава през 2019 г., докато търговията между най-силната азиатска икономика и САЩ отчита спад, засегната от търговската война, съобщава Bloomberg.

Износът на Китай нараства с 0,5% през изминалата година спрямо 2018 г., докато вносът регистрира спад от 2,8% в доларово изражение, съобщават от китайските митнически служби. Това оставя търговския излишък на ниво от 421,5 млрд. долара за годината. Търговията със САЩ бележи спад от 11 на сто. 

През декември ръстът на вноса и износа в Китай успя да надмине очакванията на анализаторите, възстановявайки се след слабия ноември. Износът тогава нарасна със 7,6 на сто, докато вносът отбеляза ръст от 16,3%.

Европейският съюз (ЕС) продължава да бъде най-големият търговски партньор на Китай, а САЩ падат на трето място след Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Китайският вицепремиер Лю Хъ се очаква да подпише първата фаза на търговската сделка със САЩ във Вашингтон на 15 януари (сряда). Предстоящото помирение между двете най-силни икономики в света потуши опасенията от ескалираща търговска война поне временно, докато инвеститорите гледат с тревога към конфликта в Близкия изток и нестабилните цени на петрола.

Планирано е Пекин да обяви ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) за 2019 г. в петък. Ръководителят на статистическото бюро даде информация за резултатите през уикенда, когато той каза, че страната ще постигне целта си за икономически растеж от 6% до 6,5%.

Китайската централна банка намали основния лихвен процент през този месец, за да поддържа условията за ликвидност на вътрешния пазар на фона на мащабния държавен стремеж към стимулиране на частния сектор.

Въпреки че цените на свинското месо продължават да се повишават, общата потребителска инфлация се задържа през декември и оставя необходимото място за парично облекчаване, за да се затвърди скорошното стабилизиране на икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още