Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Износът на Тайван нараства до рекордно ниво въпреки прогнозите за забавяне

Икономистите очакват постепенно охлаждане в ръста на износа през четвъртото тримесечие на тази и в началото на следващата година

Износът на Тайван нараства до рекордно ниво въпреки прогнозите за забавяне

Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Тайван нараства по-бързо дори от най-бичите прогнози на икономистите през септември, подкрепен отново от глобалното търсене на полупроводници, съобщава Bloomberg.

Износът през септември се е увеличил с 29,2% спрямо година по-рано до рекордните 39,7 млрд. долара, според изявление на тайванското министерство на финансите в петък. Това е повече от 25-те процента, очаквани от анкетирани от Bloomberg икономисти. 

Още по темата

Вносът нараства с 40,4% до 33,2 млрд. долара, което е второто по големина увеличение на показателя до момента. Търговският баланс се разширява до 6,5 млрд. долара, най-големият от октомври миналата година.

Доставки на Тайван непрекъснато нарастват на фона на икономическото възстановяване от коронавируса. Данните за септември отчитат и нарастващото търсене на електроника и електронни компоненти за индустрии като телекомуникациите, автомобилостроенето и др.

Решението на няколко големи производители на чипове да повишат цените през последните месеци също стимулира ръста при цифрите.

Увеличението на износа е подкрепено и от силните данни, отчетени от най-голямата компания на острова - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Продажбите ѝ за последното тримесечие достигат рекордните 14,8 млрд. долара, подсилени от глобалното търсене на чипове на фона на продължаващия недостиг на силиций, който намира широко приложение – от автомобилите до компютрите и смартфоните.

Продажбите на TSMC през септември нарастват с 20% спрямо същия месец на 2020 г. до 152,7 тайвански долара (5,44 млрд. долара).

Данните опровергаха твърденията на икономистите, че силното представяне на Тайван по отношение на износа скоро ще приключи.

„Очаква се месечният износ постепенно да намалява през следващото тримесечие, а също и в началото на следващата година“, посочва Уудс Чен, главен икономист в Yuanta Securities Invest Consulting. "Малко вероятно е ръстът на износа да се върне към този, който е отчетен през третото тримесечие", добавя той.

Чен изчислява, че ръстът при износа на Тайван ще се забави до 17% през четвъртото тримесечие и до 6% през първото тримесечие на 2022 г.

Износът вероятно ще продължи да се разширява през последното тримесечие на 2021 г., според изявлението на финансовото министерство на Тайван, подкрепено главно от пускането на нови продукти за потребителска електроника, инфраструктурните проекти в големите страни и цялостното разширяване на световната икономика.

Доставките вероятно ще нараснат между 21% и 25% през октомври, заяви Беатрис Цай, представител на финансовото министерство пред журналисти в Тайпе.

„Очаквам умерен растеж на износа през четвъртото тримесечие, тъй като са налице някои ранни признаци за смекчаване на търсенето на продукти от потребителската електроника“, пише Мишел Лам, икономист от Societe General SA.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Американските компании са прибавили 534 хил. работни места през ноември