IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът остава силен двигател за германския растеж и през четвъртото тримесечие

Очакванията на финансовото министерство са положителното икономическо развитие да продължи и в началото на 2018 г.

11:59 | 23.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономиката на Германия продължава да расте и през четвъртото тримесечие на 2017 г., като основен тласък за това дава външното търсене. За последните три месеца на миналата година растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) е в размер на 0,6%, показват подробни данни на Германската статистическа служба, публикувани днес.

От тях става ясно, че икономическата ситуация в страната за миналата година се характеризира с постоянен и силен растеж – 0,9% през първото тримесечие, 0,6 за второто и 0,7 за третото. За цялата година увеличението е с 2,2%, което потвърждава очакванията за 2017 г.

Според предварителни данни за периода октомври-декември износът се е увеличил значително с 2,7%. Вносът също бележи ръст от 2%. 

На този фон обаче вътрешното търсене изпраща смесени сигнали – увеличението на крайното потребление на домакинствата остава на нивата си от предишното тримесечие. Застой отбелязват и брутните капиталови инвестиции, като и двата показателя не допринесоха за растежа, посочва агенция Ройтерс.

Очакванията на финансовото министерство са положителното икономическо развитие да продължи и в началото на 2018 г. Според данни на института Ifo по всяка вероятност ще има ръст от 0,7% за срока януари-март.

Месечното проучване на организацията за февруари, публикувано по-рано тази седмица, показа, че настроенията сред германския бизнес са се влошили през втория месец от годината, след като представителите на промишления сектор занижиха очакванията си за следващите шест месеца. Бизнес климатът се влошава и в търговията на едро и дребно, както и в строителството.

Като признак за това, че местното търсене може да набере инерция през първото тримесечие на 2018 г., доверието на потребителите достигна до най-високата си точка от 2001 г. насам благодарение на рекордно ниската безработица, увеличаването на реалните заплати и ниските лихви по заеми.

В същото време германската централна банка Бундесбанк очаква разширение на икономиката от 2,5% тази година – най-силното от 2011 г. насам.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още