IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът стана причина за първото свиване на германската икономика от 2015 г.

Тежест върху икономическото представяне оказва и частното потребление

10:39 | 23.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Основна причина за първото свиване на германската икономика от 2015 г. през третото тримесечие е традиционният двигател на растежа в страната – износът. Това става ясно от публикуваното в петък второ четене на данните за най-голямата европейска икономика.

Понижението на брутния вътрешен продукт от 0,2%, което потвърждава предварителните данни, се дължи основно на по-лошото представяне на автомобилния сектор, което обаче според Бундесбанк и правителството ще бъде временно, съобщава Bloomberg.

Тежест върху икономическото представяне оказва и частното потребление.

За сравнение, през предходното тримесечие икономиката отбеляза ръст от 0,5%.

На годишна основа икономиката се разширява с календарно коригираните 1,1% - забавяне спрямо 2-та процента през предходното тримесечие.

Публикуваните в петък данни са пореден довод в дебата около решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за това дали може да си позволи прекратяване на програмата за парични стимули следващия месец, както бе планирано.

По-рано вчера стана ясно, че на срещата си през октомври ръководството на ЕЦБ е потвърдило намерението си да прекрати мерките за изкупуване на облигации. По време на срещата си банкерите признават, че налице са някои разочароващи данни, но приемат, че все още се вижда икономически растеж и ускорение на инфлацията.

От данните става ясно, че износът се понижава с 0,9% през тримесечието, а частното потребление – с 0,3%. За сметка на това има силен ръст в капиталовите и строителни инвестиции.

Търговията като цяло е най-голямата спънка пред ръста на БВП през периода, отнемайки му 1 процентен пункт, докато потреблението го свива с 0,1 процентен пункт. Инвестициите на свой ред дават най-голям стимул на икономиката, прибавяйки към брутния вътрешен продукт 0,7 процентен пункт.

От Бундесбанк заявиха по-рано тази седмица, че очакват да се наблюдава относително по-силен растеж през последното тримесечие на годината, когато производството на автомобили се върне към обичайния си темп, след като беше затруднено заради новите правила за тестване на вредни емисии в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още