IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израелската централна банка вкарва технологията на етера в дигиталния шекел

Банката за международни разплащания пък даде пълната си подкрепа за развитието на дигитални валути на централната банка

08:38 | 24.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Израелската централна банка изпробва технологията на етера в рамките на наскоро започнато вътрешно тестване на дигитален шекел. За това съобщиха от институцията, цитирани от Bloomberg.

През май централната банка публикува доклад, според който системата за дигитални плащания може да има положителен ефект върху икономиката като улеснява процесите по плащания, като в същото време предлага сигурност за участниците в трансакцията.

Банката също така призова да ѝ бъдат пращани идеи за умни апликации, които да подпомагат дигиталната инфраструктура.

Властите от Швеция до Китай работят по свои дигитални пари в опит да отговарят на завишения интерес към криптовалутите и все по-отслабващото използване на парите в брой и други традиционни методи за разпращания. Появата на монети като биткойна например увеличиха още повече натиска върху централните банки да представят надеждни алтернативи за дигитални трансакции.

Етерът и неговата блокчейн технология етериум са първите с напълно функционираща програма с т. нар. умни договори, които позволяват на потребителите да създават нови криптовалути.

По-рано през седмицата Банката за международни разплащания (BIS) даде пълната си подкрепа за развитието на дигитални валути на централната банка (CBDC), заявявайки, че те са необходими за модернизиране на финансите и гарантирайки, че т. нар. „Big Tech“ не поемат контрола върху парите.

BIS, която координира много от дискусиите относно дигиталните валути, изложи в сряда препоръки за това как трябва да изглеждат CBDC - като цифровия долар, евро, йена или юан.

Като част от годишния доклад, който предстои да бъде публикуван, тя изчисли, че поне 56 централни банки и парични власти, представляващи около една пета от световното население, сега разглеждат някакъв вид цифрови валути, докогато търговията се премества все повече онлайн.

"Влакът напусна гарата", каза Беноа Кьоре от BIS, имайки предвид преминаването на централните банки към цифрови валути и тяхната подкрепа. „Не че се увличаме, а просто се оглеждаме“, пояснява той.

Ходът се случва в момент, в който физическото използване на пари пада в глобален мащаб, а властите се стремят да отблъснат заплахата за своите способности за печатане на пари, отправяни от криптовалути, като биткойна, и усилията на „Big Tech“ като подкрепяната от Facebook Diem, бивша Libra.

Без CBDC дигиталните пари ще стават все по-доминирани от големите технологични фирми, предупреди Кьоре, тъй като биха се възползвали от огромни потребителски бази в социалните медии.

CBDC имат потенциала да революционизират монетарната политика. Вместо да представляват алтернатива на националните парични системи, така наречените GovCoins ще отразяват фиатната валута на всяка държава, използвайки блокчейн технологията, за да засилят надзора на централната банка.

Бахамите вече са въвели държавна криптовалута. Китай изпълнява пилотни проекти в четири града, а симулация за концепцията за е-крона вече работи в Швеция. Европейската централна банка (ЕЦБ) възнамерява да вземе решение за евентуалното е-евро в средата на годината. Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман очаква, че ще минат много години, преди да може да бъде въведено електронно евро, поясни той по-рано тази година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още