IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа е слабото място на австрийските банки

Те са добре капитализирани, но несигурността около икономическите ефекти от коронавируса е „изключително висока“, заявиха от централната банка на страната

19:00 | 14.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към центъра на Виена. <em>Снимка: Getty</em></p>

Изглед към центъра на Виена. Снимка: Getty

Банките са добре капитализирани, но кредитният риск в региона може да ограничи рентабилността в бъдеще

Австрийските банки са добре капитализирани, но несигурността около икономическите ефекти от коронавирусната пандемия е „изключително висока“, заявиха от централната банка на страната във вторник, цитирани от Ройтерс.

Оттам предупредиха, че голямата експозиция на австрийските кредитори към Източна Европа също вреди на тяхната печалба.

В съобщение към своя Доклад за финансова стабилност, който се публикува два пъти годишно, Австрийската национална банка посочва, че кредиторите в страната са подобрили устойчивостта си през последните години, но техният кредитен риск и необслужвани кредити ще станат по-видими през втората половина на годината.

„Увеличаващият се кредитен риск в Австрия и Централна, Източна и Югоизточна Европа – важен пазар за австрийските банки, може да ограничи рентабилността на австрийските банки в бъдеще (след като се подобрява през последните години)“, посочват от централната банка.

Оттам отбелязват, че страните от източноевропейския регион са навлезли в причинената от коронавируса икономическа криза по-малко уязвими в сравнение с финансовата криза в края на миналото десетилетие. Също така мерките за ограничаване са до голяма степен ефективни в забавянето на вируса.

Централната банка също така съветва местните кредитори да предприемат някои стъпки за справяне с икономическите последствия от коронавируса като отлагане на изкупуване на акции и внимателно анализиране на политиките за дивиденти и бонуси.

„Скорошни анализи на сценариите, осъществени от Австрийската национална банка, показват, че австрийският банков сектор в момента е добре капитализиран въпреки отрицателните ефекти от кризата“, посочват от институцията.

Оттам допълват, че ще са необходими няколко години за пълното възстановяване на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още