IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желанието на Италия да харчи повече изпрати еврото на 2-месечно дъно

Основният борсов индекс в Италия FTSE MIB достигна 19-месечно дъно по време на сесията днес, a представителите на банковия сектор са сред най-губещите

17:07 | 19.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврото отчете спад до двумесечно дъно спрямо долара в петък на фона на напрежението около Италия и Европейския съюз заради намерението на страната да увеличи публичните разходи, съобщава tradingeconomics.com.

Около обяд в петък едно евро се търгуваше за около 1,1448 долара – най-ниската му стойност от 17 август насам. По-късно обаче успя леко да се възстанови до 1,1467 долара.

Основният борсов индекс в Италия FTSE MIB пък достигна 19-месечно дъно по време на сесията днес, a представителите на банковия сектор са сред най-губещите. Акциите на Ubi Banca и UniCredit поевтиняват съответно с 6% и 3,6%.

Представяне на двойката евро/долар за последния един месец



В петък лихвите по италианските облигации достигнаха четиригодишен връх, след като Европейският съюз нарече проектобюджета на страната "безпрецедентно нарушение" на бюджетните правила на съюза.

Лихвите по италианските 10-годишни облигации се повишиха до 3,74 процента в ранната търговия днес, най-високото равнище от февруари 2014 година.

Спредът, или разликата в доходността по референтните германски десетгодишни облигации и италианските ценни книжа, достигна най-високата си стойност от пет години и половина - 332 базисни пункта.

Португалските и испанските държавни облигации, които доскоро не се влияеха от притесненията около бюджета на Италия, също се разпродават, като някои анализатори намекват, че това може да е първият признак за "зараза" от Италия.

Страната трябва да отговори на критиките на Европейската комисия до понеделник.

Италианското правителство представи проектобюджета си в последната минута - във вторник вечерта. В него то планира значително по-високо ниво на нов дълг, отколкото бе договорено в Брюксел. Коалицията от десни и леви популисти планира да увеличи бюджетния дефицит до 2,4% от годишната икономическа продукция през следващата година, за да финансира скъпите си предизборни обещания. Това е три пъти повече от ставката от 0,8%, обещана на Европейската комисия от предишното италианско правителство.

Напрежението обаче нарасна в края на седмицата заради писмото, което еврокомисарят по финансите Пиер Московиси написа до италианския министър на финансите Джовани Триа.

Московиси успя да предаде писмото на Триа лично. Това се случи по време на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел, приключила в четвъртък. Комисията също така публикува писмото на сайта си. В него се посочва, че планираният италиански бюджет за 2019 г. съдържа особено сериозни нарушения на правилата на ЕС. Например планираните разходи са твърде високи, структурният дефицит ще нараства, вместо да намалява, а държавният дълг не би бил в рамките на договорените правила в съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още