IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желанието за шопинг на американците се изпарява

Продължаващата несигурност помрачава потребителското доверие и в края на годината то се влоши най-рязко от август

21:23 | 23.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазинът на Saks Fifth Avenue в Ню Йорк<em>. Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg</em></p>

Магазинът на Saks Fifth Avenue в Ню Йорк. Снимка: Nina Westervelt/Bloomberg

На фона на новата вълна на коронавируса гражданите на САЩ губят интерес към пазаруването. Потребителските им разходи са били с 0,4% по-ниски през ноември, отколкото през предходния месец, показват данни на американското Министерство на търговията. Това беше първото понижение от април. Икономистите очакваха спад, но предполагаха той да е от 0,2%. През октомври имаше ръст от 0,3 процента.

Със своите разходи потребителите формират гръбнака на американската икономика, която отчете рекорден растеж през лятото: брутният вътрешен продукт нарасна с 33,4% на годишна база, като в частност потребителите осигуриха силен тласък. За четвъртото тримесечие експертите очакват увеличение с по-малко от пет процента.

Над 800 000 нови безработни всяка седмица

Основната причина за сдържаността на потребителите вероятно е постоянно високата степен на безработица. През изминалата седмица 803 000 американци са кандидатствали за първи път за обезщетения при безработица. Това е с 89 000 по-малко в сравнение с предходната седмица, но параметърът остава на високо ниво. Милиони работни места са загубени в рамките на кризата и все още не са възстановени. За сравнение: преди кризата седмичните заявления бяха средно около 200 000.

Продължаващата несигурност помрачава потребителското доверие и в края на годината то се влоши най-рязко от август. Барометърът за потребителското настроение падна изненадващо през декември до 88,6 пункта от 92,9 пункта през ноември, както определи Institut Conference Board. Параметърът е доста под нивото си преди избухването на пандемията: През февруари бе достигнал 132 пункта.

С нарастването на броя на заразените в последно време  няколко щата затегнаха ограниченията в борбата срещу коронавируса - като например забрана за хранене в ресторантите. Според последните данни общо около 20,4 милиона души в САЩ са получили някаква форма на обезщетение за безработица. Година по-рано броят им беше само около 1,7 милиона.

Неочаквано слабите данни на фона на рекордните случаи на заразени и на смъртните случаи се случва, точно когато новите ваксини и плановете за федерална помощ предлагат повече причини за оптимизъм за следващите месеци. Последният доклад, отразяващ отговорите до 14 декември, остава доста под нивата преди пандемията.

„Оценката на потребителите за текущите условия рязко се влоши през декември, тъй като възраждането на Covid-19 остава пречка за доверието“, казва Лин Франко, старши директор по икономически показатели в Institut Conference Board, в изявлението си.

Силен спад на продажбите на жилища в САЩ през ноември

Междувременно продажбите на нови жилища в САЩ съществено са намалели през ноември, сочат данни на министерството на търговията, цитирани от Франс прес. Общо 841 000 нови жилища са продадени миналия месец в страната, което представлява спад от 11 процента спрямо октомври (945 000, преразгледани към понижение).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още