IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan: Отрицателните лихви на ЕЦБ вършат работа, но не са магически

Според икономистите нарастващите коментари за вреда от страничните им ефекти засега са неоснователни

19:51 | 17.12.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Кристин Лагард. Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Архив на Ройтерс

Отрицателните лихвени проценти на Европейската централна банка помагат на икономиката на еврозоната, но те „не са магически инструмент“. Въпреки това нарастващите коментари за вреда от страничните им ефекти засега са неоснователни, заявиха от JPMorgan Chase & Co, цитирани от Bloomberg.

"Дори някои ефекти да започнат да изглеждат проблематични, все пак би било важно да попитаме какъв е най-добрият начин за отговор", посочва Грег Фузеси, икономист от JPMorgan в Лондон. "Оказването на натиск върху ЕЦБ за повишаване на лихвите със сигурност би довело до затягане на финансовите условия и намаляване на подкрепата на парична политика за икономиката", добави експертът.

От своя страна, представители на ЕЦБ все по-често изразяват опасенията си от пагубните странични ефекти от политиката на отрицателните лихвени проценти, които за първи път въведоха преди повече от половин десетилетие. Едно от притесненията е породено от въздействието на политиката върху финансовата стабилност, тъй като инвеститорите се насочват към по-малко ликвидни активи в търсене на по-висока доходност.

Фузеси призна, че „проблемът с пренасянето на отрицателните лихви върху пенсионните фондове, банките и спестителите трябва да бъде наблюдаван много внимателно. Въпреки това, според икономиста твърденията, че тези лихви подклаждат балони, състоянието на пазарите на недвижимите имоти и жилищата не изглежда толкова притеснително в сравнение с периода преди глобалната финансова криза от 2008 г.

Той засегна и въпроса защо инфлацията все още е ниска, защото при ръст от 1% през ноември тя остана далеч от целта от малко под 2%. Според Фузеси това се свежда до лош подбор на състава на хипотетичната кошница от стоки, с помощта на която се измерва растежът на цените. Тази тема вероятно ще бъде част от предстоящия стратегически преглед на ЕЦБ.

"Проблемът е, че малко повече от половината от състава на базовата инфлационна кошница е волатилен и засегнат от колебанията в цените на енергията", каза Фузеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 37 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Всички се упражняват в отгатвания. Светът е динамичен, ситуацията не може да бъде описана от признати класически икономически теории от миналия век. Не може да бъде предсказана и от настоящи икономисти, тъй като има твърде много влияния върху икономиката в сравнение от преди технологичната революция и глобализацията. Сега просто всичко е прекалено динамично, много зависи и от ходовете на политици и на големи компании и на потребители и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Мюнхен си е Мюнхен. И там нещата не са розови. Дисбалансите, са в цял свят, не само у нас. У нас, са особено големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Къде се губиш бе, човек. Когато остави без коментар новината за квадратния метър в Мюнхен се уплаших да не си се отказал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Вдигайте лихвите, защото иначе хората ще излязат на улиците, и тогава няма да остане жив централен банкер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още