Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

JPMorgan: Сега е най-лесно да се печелят пари от акции с малка и средна капитализация

За всеки долар, който днес се управлява активно в света, има 80 цента, управлявани пасивно, смята експерт

JPMorgan: Сега е най-лесно да се печелят пари от акции с малка и средна капитализация

Снимка: Pixabay

Тъй като една на всеки пет акции на компании с малка и средна пазарна капитализация все още отчитат спад с над 30% от началото на коронавирусната криза, „никога не е било по-лесно да се печелят пари“, смята ръководителят на глобалната стратегията за средни и малки капитали на JPMorgan Едуардо Лекубари, цитиран от CNBC.

Коментарите му бяха направени на фона на факта, че икономическите данни предимно сочат към продължаване на възстановяването на световната икономика през юли, докато правителствата и централните банки използват безпрецедентни парични стимули, за да поддържат функционирането на пазарите.

„За всеки долар, който днес се управлява активно в света, има 80 цента, управлявани пасивно без да се зачитат фундаментите", заяви Лекубари в понеделник.

Активните инвеститори използват анализ и експертиза, за да изберат конкретни инвестиции и да победят пазара, докато пасивните инвеститори просто проследяват индексите, смята анализаторът.

Повечето основни цени на акциите сега са по-малко от 10% по ниски от нивата, наблюдавани преди историческия спад на пазара през март, но възстановяването е неравномерно на секторно ниво и някои циклични сектори поемат по-голям удар.

Още по темата

Лекубари предположи, че пазарът понастоящем ценообразува на основата на възстановяване, подхранвано от централните банки.

Според неотдавнашна бележка на екипа на JPMorgan инвеститорите трябва да се съсредоточат върху акции на компании със средна и малка капитализация, които са поевтинели с 30% от нивата си преди Covid-19. Предприятията трябва да имат "солидни баланси, близки до оценките, а структурата им да не е силно засегната“ от мерките за справяне с пандемията.

Един такъв бизнес, който Лекубари посочи за пример, е френската компания за мебели Maisons du Monde.

„Дори след показаното от компанията възстановяване книжата ѝ все още отчитат голям спад, но балансът ѝ е солиден и мисля, че именно тези имена все още могат да ви дадат достойна възможност за възнаграждение срещу поетия риск“, казва той.

Акциите на Maisons du Monde се възстановиха от значителните си спадове през февруари и март и вече са около 1,4% по-ниско от нивата си в началото на годината, но остават доста под стойностите си през 2019 г.

Наскоро екипът за малък и среден капитал на JPMorgan добави акции на Maisons du Monde и британската автокъща Inchcape към своето портфолио.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Русия сложи спирачка на лихвените съкращения