IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Уолър: Фед няма да променя политиката си заради временния ръст при инфлацията

Инфлацията може да достигне ниво от 2,25% до 2,5% през 2021 и 2022 г., въпреки че месечни скокове до 4% биха предизвикали опасения, смята служителят на Фед

23:11 | 13.05.21 г.
<p>
	Кристофър Уолър. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Кристофър Уолър. Снимка: Bloomberg L.P.

Кристофър Уолър стана поредният служител на Федералния резерв на САЩ, който се опита да потуши вълненията около възможността централната банка да ограничи ръста при цените, който той смята за „временен“, съобщава Bloomberg. 

Уолър, третият служител на Фед, който коментира тази седмица инфлацията в САЩ, заяви, че макар инфлацията в момента да е над целта на Фед от 2%, е малко вероятно да се задържи на това ниво. Коментарите отразяват мнението на Лаел Брайнард от вторник и заместник-управителя на централната банка Ричард Кларида от сряда, докато американците гледат с тревога към нарастващите цени.

„Въпреки неочаквано високото ниво на инфлацията при потребителските цени, факторите, оказващи натиск за повишаване на инфлацията, са временни и приспособителната парична политика продължава да играе важна роля в подкрепа на възстановяването“, изтъква Уолър по време на виртуално събитие, организирано от Глобалния център за взаимозависимост. „Няма да реагираме прекомерно на временни подскоци на инфлацията“, добавя той.

фед фед

Според Уолър данните за работните места за май и юни могат да покажат, че април представлява отклонение, но първо трябва да се изчака оценката преди да „мислим за коригиране на нашата политическа позиция“.

Той изброи шест неща, допринасящи за ускоряването на инфлацията: базовите ефекти или сравнението на цените през тази година с отчетените от пандемията през миналата година, по-високите енергийни разходи, фискалните стимули, изразходването на натрупаните спестявания, стеснените доставки и повишеното търсене на работници, което води до ръст при заплатите.

Това ще окаже натиск върху растежа на цените, които ще се повишат над целта на Фед през тази и следващата година, посочва Уолър, добавяйки, че инфлацията ще се върне към целта на Фед след това. Според него инфлацията може да достигне ниво от 2,25% до 2,5% през 2021 и 2022 г., въпреки че месечни скокове до 4% биха предизвикали опасения.

Средната прогноза на Фед показва, че цените могат да се повишат до 2,4%през тази година, когато икономиката се отвори отново и пандемията бъде овладяна чрез засилената ваксинационна кампания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още