IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Японската централна банка успокои пазара

За първи път от 2016 г. насам институцията е възобновила изкупуването на държавни облигации

12:02 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Управителят на централната банка на Япония Харухико Курода. Снимка: Bloomberg</em></p>

Управителят на централната банка на Япония Харухико Курода. Снимка: Bloomberg

Управителят на Централната банка на Япония Харухико Курода обеща в понеделник преди началото на борсовата сесия банката да стабилизира финансовите пазари. По този начин поне в този ден той допринесе за спиране на сриването на цените на акциите.
 
Индексът Nikkei 225, който се срина с около 10 процента миналата седмица, нарасна с около 1 процент до 21 344 пункта. Други азиатски пазари последваха примера. Корейският индекс Kospi се повиши с 0,8 процента, а сингапурският индекс Straits-Times също леко се повиши. 
 
Важен преди всичко е жестът. В рамките на изявлението Курода обеща само, че Банката на Япония ще следи отблизо бъдещите развития и ще се стреми „да осигури достатъчна ликвидност и да гарантира стабилността на финансовите пазари чрез подходящи пазарни операции и покупки“. 
 
Час след старта на сесията централната банка затвърди изявлението си с новината, че е купила японски държавни облигации на стойност 500 милиарда йени (около четири милиарда евро) от пазара. За първи път от 2016 г. насам централната банка използва този инструмент. 

 
Прессъобщението от японската централна банка стигна до пазара в момент, в който инвеститорите залагат все повече, че централните банки могат съвместно да спрат нестабилността на финансовите пазари. В подобно изявление миналата седмица Федералният резерв на САЩ вече изрази готовността си да понижи лихвените проценти в подкрепа на икономиката.
 
Корейските централни банкери се отказаха от повишаването на лихвите през миналата седмица, защото засега смятат, че пряката държавна помощ за засегнатите отрасли е по-ефективна. Правителството на Южна Корея планира да отдели 15 милиарда евро за борба с последствията. Но анализаторите оценяват високо вероятността Банката на Корея да намали лихвените проценти с 0,25 процентни пункта до нов рекорд от 1 процент през април.
 
В Южна Корея потреблението заплашва да спадне поне през текущото тримесечие, защото много хора остават у дома и едва ли излизат навън. В Япония също икономическите странични ефекти от опит да се забави разпространението на епидемията вероятно ще се увеличат.
 
Почти всички префектури на страната последваха молбата на японския премиер Шиндзо Абе в понеделник да затвори училищата в страната. Големи и малки събития се отменят, за да не се предлага на вирусите форум. А много японци се въздържат след работа да излизат с колеги и приятели след работа. 
 
Японското правителство вече обяви програма за помощ в размер на 2,3 милиарда евро. Все още обаче не е ясно доколко тя ще помогне на компаниите да се възстановят от последиците от увеличението на ДДС през октомври 2019 г., още преди избухването на епидемията.
 
Икономиката и корпоративните печалби вече се свиха през последното тримесечие след увеличението на данъка. Инвестициите на компаниите през последното тримесечие на 2019 г. са с 3,5 процента по-ниски, отколкото през предходната година, съобщиха от Министерството на финансите в понеделник. Сега страхът от епидемията и правителствената превантивна стратегия може да забавят възстановяването.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още