IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как навлизането на цифровите валути ще промени системата?

Златото ще обира различията и напреженията на финансовите пазари, твърди Валентина Григорова-Генчева

11:25 | 23.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Навлизането на цифровите валути ще промени цялата система на финансите, дори на икономиката. Те ще повлияят на разплащанията, на междудържавните дългове, на международните пазари. Това каза Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" във Fibank, в разговор с Делян Петришки в рамките на Investor Finance Forum.

Според нея от поне 5-6 години тенденцията вече е ясно маркирана от националните банки – те продължават да купуват злато със сериозни темпове, да трезорират и е напълно възможно златото да служи именно за фундамент, отправна точка, своеобразна котва на съвременните пари. 

"Златото ще обира различията и напреженията на финансовите пазари. Все още това не е заявено никъде и от никого по категоричен начин, но е факт, че непрекъснато се увеличават златните резерви на редица национални банки, че си връщат националните резерви от щатски трезори. Това ясно показва намеренията на редица държави като САЩ, Русия и Германия", каза гостът.

По думите на Генчева вече се наблюдават паралелни движения на златото и среброто. „В един предишен период, преди около 10 години, златото и среброто направиха сериозна ножица в движението си, както и биткойнът. Той беше по-скоро силно волатилен, влияеше се от неясно какви фактори, докато сега цените се движат паралелно, което е и една от причините да се подозира зависимост от регулатори като централните банки“, посочи тя.

Целя разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Интервюто е част от десетото юбилейно издание на конференцията Investor Finance Forum. Генерален партньор на конференцията е Fibank. Основни партньори на събитието са ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, MFG и Българска фондова борса.

Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, LIREX, Software Group, MEDICAL DENT и лаборатории ГEНИКА. Институционални партньори на юбилейното издание на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Български форум на бизнес лидерите, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Британско-българска бизнес асоциация, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, Sofia Tech Park и Висшето училище по застраховане и финанси.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, списание BusinessGlobal и SeeNews.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още