IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Във фокуса на инвеститорите ще са новини от Европейската и Японската централна банка

08:17 | 22.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тази седмица се очакват повече макроданни, като основните ще са от европейските пазари.

В понеделник, 20 януари ще излязат данни за продажбите на едро в Канада, като прогнозата на анализаторите е за ръст от 0,5% на месечна база.

Във вторник, 21 януари, във фокуса на пазарите ще бъде доклад на централната банка на Япония. Промени на тази среща не се очакват.  

Очаква се и германският индекс за икономическо доверие ZEW да покаже какви са перспективите пред немската икономика според местни институционални инвеститори и анализатори.

В сряда, 22 януари ще излязат актуални данни за Индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността в Германия, като прогнозата е за леко понижение до 63 пункта.

Ще бъде обявена и промяната в броя на безработните във Великобритания през декември.

По-късно през деня инвеститорите ще проследят и данните от САЩ -  за продажбите на съществуващи жилища и за запасите от суров петрол.  

Под надслов "Изграждане на споделено бъдеще в един фрагментиран свят" в сряда ще започне 48-ият пореден Световен икономически форум в швейцарския град Давос. Тази година в него ще участват рекорден брой политици, както и представители на бизнеса, неправителствения сектор и журналисти. Според тазгодишния доклад The Global Risks Report, който традиционно определя глобалните рискове и връзките между тях, основна тема на разговора на високо ниво ще бъде промяната на климата и противодействието на наблюдаваните негативни развития. Рискът от политическа или икономическа конфронтация между световните сили, включително и под формата на военен конфликт, е нараснал драстично, става също ясно от проучването на Световния икономически форум (СИФ) преди годишната среща.

В четвъртък, 23 януари, инвеститорите ще проследят индекса, измерващ бизнес климата в най-голямата икономика в Европа на германския институт Ifo. 

Във фокуса на пазарите е и срещата на Европейската централна банка по повод основните лихви, като очакванията са те да останат без промяна от досегашните си нулеви нива.

В края на деня ще бъдат публикувани данните за основните продажби на дребно в Канада и за продажбите на нови жилища в САЩ.

В петък, 24 януари, ще бъде обявен първи прочит за БВП на Великобритания, като прогнозата е за забавяне на темпа на растеж до 1,4%, което ще е най-бавното нарастване от второто тримесечие на 2012 г. насам. В 15:30 ще излязат и предварителните данни за БВП на САЩ за четвъртото тримесечие, както и за цялата 2017.

По-късно ще бъдат публикувани и данни за БВП на САЩ.  На тримесечна база очакванията са за ръст от 2,9%, а за цялата 2017 г. прогнозите са за растеж от 2,3%, с което тя ще надмине сериозно 1,5% за 2016 година. 

Последната важна информация за пазарите за седмицата ще дойде от Канада - тя е за основния индекс на потребителските цени. Прогнозата е да няма промяна на месечна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още