IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Редица срещи на централни банки от целия свят ще са сред водещите новини за инвеститорите

09:10 | 05.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Освен наситена на много макроикономически данни, седмицата обещава и интересни отчети на едни от най-големите щатски компании.

В понеделник, 5 февруари, ще бъдат публикувани актуални данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на услугите във Великобритания. Очакванията са показателят да се повиши леко до 54,3 пункта при 54,2 през декември.

Малко по-късно ще излязат и продажбите на дребно в еврозоната за януари.

По-късно от САЩ ще дойде информация за бизнес активността извън производствения сектор, като предварителната прогноза е за леко повишение.

Във вторник, 6 февруари, пазарите ще проследят данните за продажбите на дребно във Австралия.

Във фокуса на инвеститорите ще бъде и срещата на Централната банка на Австралия, като не се очаква промяна на основния лихвен процент, които в момента е 1,5%.

В САЩ ще бъдат отчетени свободните позиции за работа в страната, които по-всяка вероятност ще са повече спрямо месец по-рано.

В сряда, 7 февруари, Централната банка на Индия ще излезе с решение относно основната лихва в страната. Очаква се тя да остане на досегашното си ниво от 6%. 

По-късно ще бъдат обявени актуалните данни за запасите от суров петрол в САЩ.

Централните банки на Бразилия и Нова Зеландия ще обявят също решенията си относно лихвите в двете държави. Решението на РБНЗ за монетарната политика ще бъде оповестено в 22:00. След него ще има пресконференция на гуверньора Грант Спенсър. 

В четвъртък, 8 февруари, Централната банка на Англия ще публикува доклада си за инфлацията в страната, както и решението си за очаквано запазване на основната лихва от 0,5%. Фокусът на пазарите ще бъде по-скоро върху инфлационното писмо на Карни и инфлационния доклад.

В следобедните часове ще излязат първоначалните молби за помощи от безработни в САЩ за последната седмица.

В петък, 9 февруари, във Великобритания ще бъдат обявени последните данни за произведената продукция в страната. Прогнозата на пазара е за забавяне на темпа на растеж до 0,3% през януари при 0,4% месец по-рано.

Централната банка на Русия ще излезе с решение относно лихвите в страната. Прогнозата е понижение до 7,5% при 7,75% към момента.

По-късно Канада ще обяви актуалната заетост в страната.

И тази седмица продължава сезонът на отчетите, като сред тези, които ще бъдат публикувани, най-интересни се очертават финансовите резултати на Sysco, General Motors, Tesla, Twenty-First Century Fox, New York Times, News Corporation и Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още