Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Във фокуса на инвеститорите през седмицата ще са основно данни за индекса на потребителските цени и БВП от различни краища на света

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Отбелязване на Китайската нова година пред фондовата борса на Филипините през 2017 г. Снимка: Архив Ройтерс

Като цяло се очаква относително спокойна за пазарите седмица на фона на празненствата по повод Лунната нова година и карнавала в Рио де Жанейро.

В понеделник, 12 февруари, ще бъдат публикувани данни за индекса на потребителските цени за януари във Франция и Швейцария, като прогнозите за измененията на годишна база са съответно за леко понижение и задържане на досегашните нива.

Актуална информация за инфлацията ще има и за Индия, като очакванията са азиатската страна да отчете леко понижение до 5,14%.

Бразилия ще почива заради карнавала в Рио де Жанейро, а Япония - заради отбелязване на национален празник в страната.

Във вторник, 13 февруари, инвеститорите ще проследят данните за индекса на потребителските цени във Великобритания. Очакванията на анализаторите са през януари показателят леко да се понижи до 2,9% на годишна база. 

Бразилия ще продължи да почива, а национален празник ще отбележи и Индия.

В сряда, 14 февруари, във фокуса на пазарите ще бъдат данните за БВП на Япония за четвъртото тримесечие на миналата година. Очакванията са икономиката да забави темпото си до ръст от 0,2% при 0,6% през предходното тримесечие.

По-късно в Европа Германия ще обяви данните си за индекса на потребителските цени и БВП. Първоначалните прогнози са за леко намаляване на темпа на растеж на германската икономика до 0,6% през четвъртото тримесечие. За сравнение - три месеца по-рано повишението е било с 0,8%. По-късно ще излязат данни за БВП на еврозоната.

В края на деня ще бъде публикувана традиционната информация в САЩ за основния индекс на потребителските цени, за продажбите на дребно, както и за запасите от петрол.

В сряда е и последният почивен ден в Бразилия заради карнавала.

В четвъртък, 15 февруари, в Австралия ще бъдат публикувани актуални данни за заетостта в страната.

По-важните новини с напредването на деня ще дойдат от САЩ - първо за производствения индекс Philadelphia Fed, който се очаква да отчете леко понижение до 22 пункта.

В САЩ ще бъде отчетен и индексът на цените на производител. Прогнозата е за ръст от 0,4% през януари спрямо понижение от 0,1% месец по-рано.

Дългият уикенд ще започне още в четвъртък за Южна Корея, Китай и Хонконг, които се подготвят за отбелязването на Лунната нова година.

В петък, 16 февруари, пазарите ще очакват данните за продажбите на дребно във Великобритания през януари. Предварителните прогнози на анализаторите са за ръст от 0,5%. За сравнение - през декември беше отчетен спад от 1,5%. 

По-късно от САЩ ще дойде актуална информация за разрешителните за строеж в страната през януари, като не се очаква промяна от досегашните нива.

Към почиващите пазари в петък ще се присъедини и Сингапур, който също ще отпразнува Китайската нова година.

И през тази седмица продължава сезонът на отчетите, като сред тези, които ще бъдат публикувани, най-интересни се очертават финансовите резултати на MetLife, PepsiCo, Western Union, Cisco systems, T-Mobile USA и TripAdvisor.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Че от кога инвеститорите се движат от индекси ?

Още от Новини
Биткойнът премина границата от 4 хил. долара за първи път от над два месеца