IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

От централните банки само тази в Южна Африка ще се изяви с решение за лихвите в страната

09:28 | 26.03.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки че в края на седмицата започва Великден за католическия свят, няма да липсват интересни макроданни от почти всички пазари.

В понеделник, 26 март, денят ще започне с данните за търговския баланс на Нова Зеландия.

По-късно в САЩ ще има изказване от Федералната комисия по операциите на открития пазар, както и от резервната банка за Ню Йорк.

Във вторник, 27 март, ще бъдат публикувани редица данни за еврозоната – бизнес климат през март, потребителско доверие, очаквания на потребителите за инфлацията и др.

От САЩ ще дойдат новини също за потребителското доверие през март, като предварителните прогнози сочат леко повишение до 131 пункта спрямо 130,8 пункта през февруари.

В сряда, 28 март, ще излезе актуална информация за бизнес доверието през март в Нова Зеландия.

Маркетинговата агенция GfK ще публикува индекса, измерващ настроенията на потребителите в Германия. Според консенсусната прогноза на анализаторите индексът ще отчете лек спад до 10,7 пункта за април спрямо 10,8 през март.

Пазарът ще проследи и данните за БВП в САЩ за четвъртото тримесечие на миналата година, като очакванията са за повишение с 2,6%, като за сравнение през предходното тримесечие беше отчетен ръст от 2,5%.

По-късно през деня се очаква решение на централната банка на Южна Африка по отношение на лихвите в страната. Нагласите на пазара са за понижение от 6,75% до 6,50%.

САЩ ще публикуват последните актуални данни за запасите от суров петрол.

В четвъртък, 29 март, в Япония ще бъдат публикувани данните за продажбите на дребно през февруари. Очакванията са за ръст от 1,7% на годишна база спрямо 1,5% през предходния месец.

Актуална информация ще излезе за безработицата в Германия през март. Прогнозата на анализтаорите е делът на безработните да се свие леко до 5,3% при 5,4% през февруари.

Във фокуса на инвеститорите ще бъдат и редица макроикономически данни от Великобритания – бизнес инвестициите, текущата сметка на страната и БВП. Консенсусната прогноза по отношение на развитието на икономиката е за задържане на досегашните нива на ръст от 1,4% на годишна база и 0,4% на тримесечна база през четвъртото тримесечие на 2017 г.

В Германия ще бъде публикуван индексът на потребителските цени за март, като се очаква той да остане без промяна от досегашното си ниво на движение във възходяща посока с 0,5%.

В края на деня ще излязат актуални данни и за пазара на труда в САЩ.

В петък, 30 март, Япония ще излезе с данни за разходите на домакинствата, безработицата, индустриалното производство, поръчките в строителството и други.

Много държави ще почиват, тъй като отбелязват Разпети петък по Грегорианския календар, включително САЩ, Канада, Франция, Италия, Германия, Великобритания и други. 

В събота, 31 март, рано сутринта Китайската федерация за логистика и покупки ще публикува производствения и непроизводствения PMI индекс за март. Фокусът ще е върху производствения показател, а очакванията са за леко увеличение до 50,7 пункта, след като през февруари бе постигната най-ниската стойност от юли 2016 г. насам - 50,3 пункта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още