IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Централните банки, от които се чакат важни новини и сигнали за паричната политика, са Английската и Швейцарската

09:11 | 18.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С особен интерес ще бъде проследена през тази седмица срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), както и редица важни макроданни от различни точки на света.

В понеделник, 18 юни, в Япония бяха публикувани данни за търговския баланс през май на страната, както и за вноса, и за износа. Според тях износът на страната расте с най-бързи темпове от четитри месеца насам благодарение на увеличените доставки на автомобили, части за автомобили и полупроводници, което показва, че търсенето в световен мащаб се засилва.

Русия ще обяви тримесечни резултати за изменението на БВП на годишна база. Консенсусната прогноза на пазара е за запазване на досегашния ръст от 1,3%.

Пазарите в Хонконг и Китай няма да работят в първия ден от седмицата.

Във вторник, 19 юни, Австралийската централна банка ще представи доклада от последната си среща.

В САЩ ще излязат данни за разрешителните за строеж през май.

В сряда, 20 юни, в Германия ще бъде публикуван индексът на цените на производител за май. Очаква се да бъде отчетено забавяне на темпото до 0,3% спрямо 0,5%, отчетени през април.

Русия ще публикува продажбите на дребно в страната, както и делът на безработицата.

В САЩ ще излязат редица икономически данни, сред които продажби на съществуващи жилища през май, запаси от суров петрол и други.

Бразилската централна банка по всяка вероятно ще излезе с решение за намаляване на основната лихва в страната от 6,50% до 6,25%.

В четвъртък, 21 юни, ще бъдат публикувани данни за БВП на Нова Зеландия за първото тримесечие на годината. Предварителните прогнози сочат забавяне на темпа на растеж на икономиката до 0,5% на тримесечна база спрямо 0,6% през последното тримесечие на 2017 г.

Швейцарската централна банка се очаква да обяви решението си за паричната политика на страната, като по-всяка вероятност ще бъде запазена отрицателна лихва от 0,75%.

В рамките на деня ще се проведе и срещата на Английската централна банка. Пазарите очакват основната лихва да бъде запазена на ниво от 0,50%.

В САЩ ще излязат данни за броя на молбите при безработица.

За четвъртък  и петък е насрочена срещата на Организацията на страните износителки на петрол.

В петък, 22 юни, във Франция ще излязат данни за БВП за първото тримесечие, индекс на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността и услугите.

Данните за Германия, които се очакват, са за индекса на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността и услугите. Същите показатели ще бъдат публикувани по-късно за еврозоната и САЩ.

Седмицата ще приключи с последните актуални данни за продажбите на дребно в Канада.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още