IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Централна банка на Южна Африка ще заседава през седмицата във връзка с паричната политика на страната

09:37 | 16.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Седмицата, макар и в разгара на лятото, ще бъде наситена с важни макроданни, от които по-интересните са БВП на Китай, индекс на потребителските цени в еврозоната и продажби на дребно във Великобритания.

В понеделник, 16 юли, ще бъдат публикувани данни за БВП на Китай за второто тримесечие на годината. Интересното е, че според консенсусната прогноза ще бъде отчетен лек спад в растежа на годишна база от 6,8% до 6,7%, но спрямо предходното тримесечие се чака ускорение от 1,4% до 1,6%. В Китай ще излязат данни и за индустриалната продукция и продажбите на дребно през юни.

По-късно през деня във фокуса на пазарите ще бъде търговският баланс на еврозоната.

В САЩ ще излезе актуална информация за продажбите на дребно през юни. Спрямо май се очаква да бъде отчетен спад от 0,8% до 0,6%.

Във вторник, 17 юли, Нова Зеландия ще обяви индекса на потребителските цени в страната през второто тримесечие на 2018 г.

Австралия ще публикува доклада от последната среща на Австралийската централна банка.

На територията на Европа ще излязат редица данни за пазара на труда във Великобритания. Предварителните прогнози на пазара сочат запазване на нивото на безработица на Острова през май на 4,2%.

САЩ се очаква да отчетат ръст на индустриалната продукция през юни с 0,5%. За сравнение месец по-рано имаше спад от 0,1%.

В сряда, 18 юли, във Великобритания ще излязат данни за индекса на потребителските цени през юни. Консенсусната прогноза е за ускорение до 2,6% при отчетени 2,4% през предходния месец.

Индексът на потребителските цени за юни ще бъде отчетен и за еврозоната. Според предварителните очаквания на пазара ще се запази нивото на ускорение от 2% на годишна база.

В края на деня фокусът ще е към данните от САЩ, като по-интересните ще са за разрешителните за строеж през юни и запасите от суров петрол.

В четвъртък, 19 юли, в Япония ще бъде публикувана актуална информация за търговския баланс на страната през юни, както и за вноса и износа.

В Австралия наред са да излязат редица данни за пазара на труда. Очаква се да бъде отчетено запазване на нивото на безработица през юни на 5,4%.

Във Великобритания консенсусната прогноза сочи, че продажбите на дребно през юни ще свият ръста си до 0,4%. За сравнение през май е било регистрирано повишение с 1,3%.

В САЩ ще излезе актуална информация за първоначално подадените молби за безработица.
В рамките на деня ще се проведе заседание на централната банка на Южна Африка. Очакванията са за запазване на основната лихва в страната на ниво от 6,5%.

В петък, 20 юли, в Германия ще бъде публикуван индексът на цените на производител през юни, като по-всяка вероятност ще бъде отчетено забавяне на темпа до 0,3% спрямо 0,5%, наблюдавани през май.

Канада ще обяви редица важни дати, сред които индекс на потребителските цени и продажби на дребно.

Сезонът на отчетите в САЩ вече започна и сред по-интересните компании, които ще обявят финансовите си резултати за второто тримесечие на 2018 г. през тази седмица, са Bank of America, Johnson & Johnson, American Express, eBay, Domino’s Pizza, General Electric и Honeywell International.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още