IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Австралийската и Канадската централна банка ще проведат заседания за паричната си политика

09:31 | 03.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първата седмица на септември се очертава наситена с важни макроданни за пазарите, като едни от най-интересните ще са БВП на еврозоната, както и актуални данни за търговския баланс на Китай, САЩ и Германия.

В понеделник, 3 септември, Австралия ще отчете продажби на дребно в страната през юли. Очакванията са обаче за забавяне на темпа на растеж от 0,4% през юни до 0,3%.

В Китай ще излязат данни за индекса Caixin на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността през август. Консенсусната прогноза е за резултат от 50,6 пункта при предишни отчетени 50,8 пункта.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността през август ще бъде публикуван и за Германия, Великобритания и еврозоната.

Във вторник, 4 септември, ще бъде публикуван индексът на потребителските цени през август, както и БВП за второто тримесечие на Австралия.

Очаква се решение на Австралийската централна банка за запазване на основната лихва в страната на ниво от 1,5%.

Във Великобритания пазарът ще проследи индекса на мениджърите по поръчките в сектора на строителството през август. Предварителните очаквания са за влошаване на бизнес активността при резултат от 55 пункта спрямо 55,8 пункта, отчетени месец по-рано.

По-късно в САЩ ще излязат данни за индекса на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността за август.

В сряда, 5 септември, се чакат данни за БВП на Австралия за второто тримесечие, като прогнозите са за забавяне на растежа до 0,7% спрямо отчетения 1% през първите три месеца на годината.

На фокус е индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите (PMI) в редица държави, сред които Китай, Русия, Испания, Италия, Франция, Германия, еврозоната, Великобритания.

Ще бъдат публикувани данни за продажбите на дребно в еврозоната през юли. Консенсусната прогноза на пазара сочи обаче спад от 0,2% при ръст от 0,3% през юни.

По-късно в САЩ ще излязат данни за търговския баланс през юли, както и за броя на молбите при безработица.

Канадската централна банка ще заседава по повод паричната политика на страната. Очакванията на пазара са за запазване на досегашна лихва от 1,5%.

В четвъртък, 6 септември, в Австралия на ред са данните за търговския баланс на страната.

По-късно в Германия ще излязат данни за поръчките на фабриките през юли. Предварителната прогноза е за ръст от 2,1% спрямо отчетения спад от 4% през юни.

В САЩ пазарите ще проследят редица важни макроданни. По-важните от тях са: безработицата в частния сектор през второто тримесечие, разрешителните за строеж през юли, индекс на мениджърите по поръчките в сектора на услугите през август, запасите от суров петрол и други.

В петък, 7 септември, първите важни данни за деня ще дойдат от Китай, където ще бъде публикуван търговският баланс на страната за август.

По-късно търговският баланс за юли ще си обяви Германия, заедно с индустриалната продукция в страната.

В еврозоната ще станат ясни данните за БВП за второто тримесечие. Консенсусната прогноза е за запазване на темповете на растеж от съответно 0,4% на тримесечна база и 2,2% на годишна.

В САЩ ще излязат редица данни за пазара на труда в най-голямата икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още