IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

На фокус е срещата на ЕЦБ и сигналите, които ще даде управителя Марио Драги по отношение на икономиката и паричната политика

09:06 | 22.10.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Седмицата няма да бъде претоварена откъм макро данни, но сред важните показатели, които ще следят пазарите, са предварителните данни за БВП на САЩ, както и бизнес климата и потребителските нагласи в Германия.

В понеделник, 22 октомври, Германската централна банка ще представи месечния си доклад.

В Канада ще излязат данни данни за продажбите на едро през август. Прогнозата е за забавяне на темпа на растеж от 1,5% през юли до 0,5%.

Денят е почивен за Нова Зеландия.

Във вторник, 23 октомври, в Германия ще бъдат публикувани данните за индекса на цените на производител през септември. Очакванията са за забавяне от отчетените 0,3% през август до 0,2%.

В сряда, 24 октомври, на фокус са предварителни данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността през октомври за Франция, Германия, еврозоната, САЩ. За същите държави, както и за еврозоната ще има идентични данни и за индекса на мениджърите по поръчките в сектора на услугите.

В САЩ ще излязат данни за запасите от суров петрол.

Очаква се Канадската централна банка да повиши основната лихва в страната от 1,50% до 1,75%. Но  слабите данни за инфлацията и продажбите на дребно от края на миналата седмица охладиха очакванията. Все пак вдигането на лихвата може да доведе до рали на канадския долар, вероятно обаче краткотрайно, освен ако централната банка не изпрати много агресивно послание. Вероятността за това е малка на фона на глобалната ситуация- слабите пазари и несигурността в областта на глобалната търговия.

В четвъртък, 25 октомври, ще излязат данни за търговския баланс на Нова Зеландия през септември.

На територията на Европа денят ще започне с индекса за бизнес климата на института Ifo и с потребителските нагласи в най-голямата икономика в Европа според GfK.

Пазарите ще проследят срещата на Европейската централна банка и пресконференцията на гуверньора Марио Драги, като не се очаква промяна на паричната политика.Данните след последната среща на ЕЦБ не изискват промяна в бъдещите насоки за монетарната политика в еврозоната. Драги ще даде пресконференция 90 минути след решението на банката.

В САЩ на ред са данните за броя на заявленията при безработица, както и поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ през септември. Ще има и данни за неуредените продажби на жилища.

В петък, 26 октомври, консенсусната прогноза на пазара е запазване на лихвите от страна на Руската централна банка на ниво от 7,50%. 

От Япония очакваме данни за индекса на потребителските цени. 

Пазарите са в очакване на предварителни данни за БВП на САЩ за третото тримесечие на годината. Очакванията са за забавяне до 3,3% спрямо отчетените 4,2% през второто тримесечие на годината, което ще е сравнително силен растеж.

В САЩ сезонът на отчетите за третото тримесечие е в разгара си и сред по-интересните компании, чиито резултати ще излязат през седмицата, са Caterpillar, iRobot, Mcdonald’s, United Technologies, Verizon Communications, Xerox, Microsoft, Visa, Whirlpool, Alphabet, Comcast, Intel и Twitter. В Европа ще следим "омразните сектори" на банките и автомобилните производители -  Renault, Peugeot, UBS, Barclays, Nordea и Deutsche Bank.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още