IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

На фокус ще се редица заседания на централни банки, сред които ЕЦБ, Руската централна банка и Швейцарската централна банка

09:52 | 10.12.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новата седмица се очертава изключително наситена с макро данни от целия свят, като с голямо внимание ще бъде проследено и гласуването в британския парламент по сделката за Brexit. 

В понеделник, 10 декември, денят ще започне с данни за БВП на Япония за третото тримесечие. Според консенсусната прогноза на анализаторите ще се наблюдава допълнителен негативен ефект върху икономиката на страната със спад от 0,5% на тримесечна база спрямо отчетено понижение от 0,3% през второто тримесечие. На годишна база се чаха свиване с 1,9% при понижение с 1,2% през същия период на миналата година.

Малко по-късно на територията на Европа ще излязат данни за търговския баланс на Германия през октомври.

На ход са серия от макро данни за Великобритания, сред които строителна продукция през октомври, БВП, индустриална продукция през октомври и търговски баланс.

Във вторник, 11 декември, в Австралия ще излязат данни за индекса на цените на жилищата в страната през третото тримесечие на годината и за бизнес доверието през ноември.

Във Великобритания се очаква актуална информация за пазара на труда.

За Германия и за еврозоната ще бъдат публикувани данни за икономическото доверие през декември на института ZEW.

В рамките на деня се очаква британският парламент да гласува по сделката за Brexit.

В САЩ погледите ще са насочени към индекса на цените на производител през ноември, като предварителните прогнози са за забавяне темпа на растеж до 0,1% спрямо 0,6% през октомври.

В сряда, 12 декември, ще излязат данни за индустриалната продукция в еврозоната през октомври. Консенсусните очаквания на пазара са за ръст от 0,3% при спад с 0,3%, отчетен месец по-рано.

По-късно ще бъде публикуван месечният доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

В САЩ на фокус ще са инфлацията през ноември, последните данни за запасите от суров петрол и очакваното изказване на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Бразилската централна банка ще обяви по-всяка вероятност решение за запазване на основната лихва в страната на ниво от 6,5%.

В четвъртък, 13 декември, в Германия ще има данни за индекса на потребителските цени през ноември. Прогнозите сочат запазване на досегашния темп на ръст на месечна база с 0,1%.

Швейцарската централна банка ще даде пресконференция, като се очаква преди това да обяви запазване на основната лихва в страната на -0,75%.

Малко по-късно през деня се очаква и Европейската централна банка да обяви последното за годината си решение по отношение на паричната политика в региона и даде прес конференция.

Денят ще приключи с данни от САЩ за броя на подадените заявления при безработица.

В петък, 14 декември, в Китай на ред са данни за индустриалната продукция и продажбите на дребно през ноември, както и актуални данни за безработицата в страната.

За еврозоната се чакат предварителни данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността и услугите през декември. Подобна информация ще бъде публикувана и за Германия.

Малко след обяд българско време се очаква и последното за годината решение на Руската централна банка по повод паричната политика. Предварителните очаквания са за запазване на основната лихва на ниво от 7,50%.

Седмицата ще приключи със серия макро данни от САЩ – продажби на дребно и индистриална продукция през ноември, както и предварителни данни за индексите на мениджърите по поръчките през декември в сектора на промишленоста и услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още