IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

На фокус са последното за годината решение на Федералния резерв, както и най-новите икономически прогнози на щатската централна банка

09:22 | 17.12.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предпразничната седмица е изпълнена не само с поредица от важни макро данни, но и с последните за годината решения за паричната политика не само за Фед, а и за Японската и Английската централна банка.

В понеделник, 17 декември, ще излязат данни за индекса на потребителските цени в еврозоната през ноември. Консенсусната прогноза на анализаторите е за запазване на инфлацията на ниво от 2% на годишна база, но за спад спрямо октомври с 0,2%. Чака се информация и за търговския баланс през октомври.

По-късно през деня ще бъде публикуван месечният доклад на Германската централна банка.

Във вторник, 18 декември, Австралийската централна банка ще публикува доклада от последната си среща.

На територията на Европа погледите се насочват към индекса за бизнес климата в Германия на института Ifo.

В САЩ ще излязат данни за строителния сектор през ноември.

В сряда, 19 декември, в Япония ще бъдат публикувани данни за търговския баланс през ноември.

Във Великобритания на ход са данните от индекса на потребителските цени през ноември. Очакванията са за леко ускорение от 0,1% до 0,2% на месечна база, но за забавяне на годишно основа от 2,4% на 2,3%.

Във фокуса на пазарите е чаканото последно за годината решение на Федералния резерв, както и най-новите икономически прогнози на щатската централна банка. Нагласите на пазарите са за повишаване на основната лихва в страната от 2,25% до 2,50%.

Спекулациите, че ФЕД ще намали темповете по затягане на политиката нарастват през последните месеци. Ето защо пресконференцията на Джером Пауъл в 21:30 часа българско време ще бъде проследена отблизо.

Междувременно в САЩ ще излязат данни и за продажбите на съществуващи жилища и запасите от суров петрол.

В четвъртък, 20 декември, денят ще започне с поредица от макро данни за Нова Зеландия – БВП за третото тримесечие, търговски баланс за ноември и други.

В Австралия пазарите ще проследят най-новите данни за пазара на труда в страната.

Очаква се Японската централа банка да запази основната лихва на ниво от -0,10%. 

Другата централна банка, която заседава тази седмица, е Английската централна банка. В 14:00 ни очаква решението за монетарната ѝ политика. Едва ли ще има до промени, преди да станат ясни условията по Brexit. Междувременно ще излязат данни и за продажбите на дребно в Обединеното кралство през ноември.

В САЩ ще излязат най-новите данни за броя на заявленията при безработица.

В петък, 21 декември, се чака индексът на потребителското доверие в Германия за януари. Консенсусната оценка е за задържане на досегашните нива от 10,4 пункта.

Във Великобритания ще излязат данни за БВП през третото тримесечие. Очакванията са за запазване на досегашния темп на ръст от 0,6% на тримесечна база и от 1,5% на годишна.

По-късно на фокус е и БВП на САЩ за третото тримесечие на 2018 г., като прогнозите са за запазване на растежа на ниво от 3,5%.

Поредица от важни макро данни ще бъдат публикувани и за Канада, сред които продажби на дребно и БВП за октомври. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още