IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Сред ключоте събития на седмицата е гласуването на сделката за Brexit и публикуването на Бежовата книжа на Федералния резерв

09:31 | 14.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дори и без важни заседания на централни банки седмицата се очертава натоварена от към макро данни, сред които като най-ключови се очертават последните данни за инфлацията във Великобритания, продажбите на дребно в САЩ, БВП на Китай, инфлацията в еврозоната и продажбите на дребно във Великобритания. Все пак очакваме решения за лихвените проценти на централните банки на Турция, Индонезия и ЮАР.

В понеделник, 14 януари, Китай публикува данни за търговския си баланс през декември и за годината. Страната обяви, че търговският излишък за 2018 г. със САЩ е най-големият от повече от десетилетие

По-късно на фокус е индустриалната продукция в еврозоната през ноември. Консенсусната прогноза е за спад с 1% при ръст с 0,2% месец по-рано.

Във вторник, 15 януари, ще бъдат публикувани данни за инфлацията през декември и за БВП през четвъртото тримесечие във Франция.

Данни за инфлацията през декември ще има и за Испания.

В рамките на деня трябва да се проведе гласуването по сделката за Brexit от британския парламент.

Пазарите ще проследят данните за търговския баланс на еврозоната през ноември.

В САЩ също ще излязат данни за търговския баланс, както и за индекса на цените на производител.

В сряда, 16 януари, се очаква да бъде отчетено запазване на темпа на ускорение на инфлацията с 0,1% в Германия през декември.

Данни за инфлацията ще излязат и във Великобритания, като консенсусната прогноза е за забавяме до 2,2% на годишна база през декември при 2,3%, отчетени през предходния месец.

В края на деня ще бъдат публикувани серия макро икономически данни за САЩ, сред които продажби на дребно през декември, заводски поръчки, запаси от суров петрол и други.

Пазарите са в очакване и на Бежовата книга на Федералния резерв, която ще очертае текущите икономически условия в САЩ.

В четвъртък, 17 януари, Китай ще обяви данните за БВП през четвъртото тримесечие. Предварителните прогнози сочат забавяне на растежа до 6,4% спрямо отчетените 6,5% през предходното тримесечие.

За еврозоната ще излязат данни за инфлацията през декември. Очакванията са за запазване на ускорението от 1,6% на годишна база.

В САЩ на ход са данните за разрешителните за строеж, броя на заявленията при безработица и продажби на нови жилища.

В петък, 18 януари, денят ще започне с актуални данни за инфлацията и индустриалната продукция в Япония.

За Великобритания прогнозите са, че ще бъде отчетен спад от 0,7% на продажбите на дребно през декември. За сравнение месец по-рано беше регистран ръст от 1,4%.

Данни за инфлацията през декември ще бъдат публикувани и в Канада.

В края на дена ще излязат данни и за индустриалната продукция в САЩ през декември. Прогнозата на анализаторите е за забавяне на темпа на растеж от 0,6% на 0,3%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още