IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите през новата седмица?

Една идея по-спокойна ще е седмицата заради по-малкото на брой заседания на централни банки в сравнение с предходната

08:27 | 11.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Макро данните, които се очакват от различни точки на света, ще дадат по-пълна представа за състоянието на световната икономика в началото на годината. 

В понеделник, 11 февруари, ще бъдат публикувани поредица от важни макро данни за Великобритания, сред които предварителни данни за бизнес инвестициите през четвъртото тримесечие на 2018 г. и за БВП, както и индустриална продукция и търговски баланс през декември.

По-късно Канада също ще излезе с данни за търговския баланс за декември.

На политическия фронт също има новини. Продължават преговорите за прекратяването на търговската война между САЩ и Китай. Търговският министър на САЩ Стивън Манучин и търговският представител Робърт Лайтхайзър ще пътуват до Пекин. Макар че президентът Доналд Тръмп намекна, че сделка преди 1 март е малко вероятна, то няма да е изненада, ако евентуално се стигне до такава.

Във вторник, 12 февруари, на фокус са проучванията за бизнес климата в Австралия през януари.

Организацията на страните износителки на петрол ще публикуват месечния си доклад.

На заседанието на централната банка на Нова Зеландия се очаква лихвите да бъдат запазени на ниво от 1,75%. Пазарите ще следят обаче дали централните банкери ще реагират на слабите данни от пазара на труда в страната, излезли през миналата седмица и дали ще последват колегите си от Австралия и ще изпратят "по-миролюбиво" послание юь бъдещото движение на лихвените нива.

В сряда, 13 февруари, ред е на данните за инфлацията във Великобритания през януари. Консенсусната прогноза на пазара е за забавяне на годишната инфлация до 2%, а на месечна база прогнозата е дори да бъдат отчетени отрицателни стойности от 0,7%.

В еврозоната ще бъдат проследени данните за индустриалната продукция през декември.

В САЩ ще излязат редица важни данни – разрешителни за строеж, инфлация, запаси от суров петрол и други.

В четвъртък, 14 февруари, Япония ще обяви предварителни данни за БВП през четвъртото тримесечие. Макар че доскоро страната се справяше със забавянето на световната икономика, защото вътрешното търсене бе стабилно, през януари се появиха първите слабости. Въпреки това данните за последните три месеца на 2018 г. вероятно ще останат силни. Консенсусната прогноза е за ръст с 1,4% на годишна база и с 0,4% на месечна основа.

В Китай е ред на търговския баланс за януари.

Предварителни данни за БВП се чакат да излязат и за еврозоната и за Германия.

САЩ ще публикуват данни за продажбите на дребно, заявленията при безработица, индекс на цени на производител.

В петък, 15 февруари, денят ще започне с данни за инфлацията в Китай през януари, като очакванията са за леко ускорение на годишна база от 1,9% на 2%.

В Япония ще излязат данни за индустриалната продукция през декември.

Във фокуса на пазарите са и данните за продажбите на дребно във Великобритания и САЩ.

Еврозоната пък ще излезе с данни за търговския си баланс през декември. 

В САЩ сезонът на отчетите все още не е приключил и през тази седмица се очакват резултатите за четвъртото тримесечие на TripAdvisor, Coca-Cola, Moody's и PepsiCo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още