Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Какво постигнаха количествените улеснения на Фед?

Централната банка на САЩ превърна скучната парична политика в най-широко обсъжданата тема във финансовия свят, пише Yahoo Finance

Какво постигнаха количествените улеснения на Фед?

Президентът на САЩ Барак Обама заедно с предишния и настоящия лидер на Фед – Бен Бернанке и Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Паричната политика обикновено е възприемана от повечето хора като нещо доста скучно. Но през последните шест години безпрецедентната програма за количествени улеснения на Федералния резерв на САЩ се превърна в най-широко обсъждания икономически експеримент, който генерира изненадващо количество мнения и разногласия по разнообразни въпроси.

Фед за първи път започна покупките на облигации, както е известно, през ноември 2008 г., малко след като Lehman Brothers фалира, а правителството започна да спасява банки, за да предотврати тотален разпад на финансовата система. Американската централна банка бе принудена да прибегне до нестандартния ход, след като традиционните инструменти, като например намаляването на краткосрочните лихвени проценти, вече не бяха налични.

Още по темата
Бен Бернанке, тогавашен председател на Фед и експерт по Голямата депресия от 1929 г. и погрешните действия на институцията по време на този период, имаше огромно влияние върху процеса. Той бе твърдо решен да играе по-конструктивна роля в подпомагането на икономиката по пътя ѝ към възстановяването, пише Yahoo Finance.

Посредством количествените улеснения Фед планираше да закупува облигации на свободния пазар, за да изкара някои сравнително безопасни активи от обращение и да стимулира инвеститорите да купуват други по-рискови, като например акции. Това на теория сигнализира за подкрепа от страна на Фед за разумното поемане на риск. Целта бе да се привлекат обратно на финансовите пазари оттеглилите се инвеститори и да се рестартират секналите вследствие на кризата парични потоци.

Но количественото облекчаване продължи много по-дълго, отколкото може би дори и самия Бернанке очакваше през 2008 г. Фед в крайна сметка натрупа огромен портфейл от облигации в размер на 4 трлн. долара. Централната банка, сега водена от Джанет Йелън, прекрати този месец покупките си, с което програмата официално приключи. Дебатът за нейната ефективност обаче вероятно ще продължи с години, като първите сигнали се очаква да намерят отражение в икономическите данни в следващите месеци.

"Едно нещо, което е безспорно, е, че стимулите успяха да се превърнат в повратна точка за потребителите и за нагласите на инвеститорите", заяви наскоро Патрик О'Хеър от анализаторския портал Briefing.com.

Ето как няколко основни икономически показателя се промениха след началото на количествените улеснения:

Борсов индекс S&P 500: покачване от 129% спрямо 25 ноември 2008 г. – денят, в който Фед обяви първия кръг на количественото си облекчаване;

Реален БВП, коригиран спрямо инфлацията: ръст от 9,8%;

Равнище на безработицата: спад с 1 процентен пункт;

Индекс на потребителското доверие: повишение от 44,9 до 94,5 пункта;

Средни седмични доходи, коригирани спрямо инфлацията: покачване от 0,7%;

Равнище на инфлацията: ускорение от 1,1% до 1,7%;

Автомобилни продажби: повишение от 61%;

Ново жилищно строителство: ръст от 56%;

Среден процент по 30-годишните ипотеки: спад с 1,9 процентни пункта.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 4 години
Като изключим дребния факт, че благодарение на количествените улеснения беше избегната втора Голяма депресия, нистина Федът нищо не постигна.
6
 
5
 
5
mick до: SSIW
преди 5 години
Няма профилна снимка
Така е, само че са на акумулатори. Спре ли печатането не знам какво ще стане. Иначе, добре е, че могат да си позволят да печатат. Другите държави не могат да си го позволят.
2
 
19
 
4
преди 5 години
Няма профилна снимка
Равнище на безработицата: спад с 1 процентен пункт;
Средни седмични доходи, коригирани спрямо инфлацията: покачване от 0,7%;

т.е. файда нулева, това че корпорацийте са достигнали печалби от предкризисните времена, явно не озанчава че е по-добре за народа. И най отвратителното е, че народа плаща за тази цялата помия, защото Меринджейте на американските компании са невинни, а тези от Уолстрийт Не са лакоми! Всъщност колко бонуси си раздадоха по време на кризата тия негодници ????
13
 
13
 
3
SSIW до: mick
преди 5 години
"Печаташ и готово, няма нужда от икономика."
.................
Ами, напротив. Сега има повече икономика, т.е. произвеждат се и се реализират повече стоки и услуги, в сравнение със сценария, ако не беше предоставена ликвидна подкрепа. Не си ли съгласен?
8
 
20
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
Какво постигнаха? Вечния двигател? Печаташ и готово, няма нужда от икономика.

Още от Новини
България е на 16-о място в ЕС по ръст на промишленото производство за юни