Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Камен Колчев: Повече публични компании като "Телелинк" ще възстановят БФБ

Кои са рисковете на фондовите пазари в ЕС и САЩ и предстоят ли корекции, коментира главният изпълнителен директор на Елана Финансов Холдинг

гледано: 6269   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
"Единственото решение за възстановяване на Българска фондова борса е да има повече компании като "Телелинк", които се държат като истински публични компании - постигат резултатите, правят това, което са обещали, и се развиват напред". Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „Светът е бизнес“ Камен Колчев, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Елана Финансов Холдинг.
Още по темата

„Това е пазарният начин за развитие на пазара, защото има и непазарен – през държавна интервенция във вид на листване на големи държавни компании, като целта е да се вдигне пазарът на едно друго ниво, за да ни забележат големите инвеститори, както се случи с "Телелинк“, коментира той.

Колчев посочи, че тези, които са повярвали в "Телелинк", „направиха 50-60% печалба за четири месеца“.

Той обясни, че на този етап са продадени 15% от капитала на компанията, като се планира на следващи траншове да се продадат още 15%, вероятно през следващата година.

„Случи се нещо, което не сме виждали на нашия капиталов пазар от 5-6 години – да влизат големи инвеститори. Големи инвестиционни фондове, специализирани в IT бизнеса, си закупиха акции от "Телелинк“, обясни той и посочи, че един от тях е купил акции от първия и втория транш, което означава, че той вярва в перспективите за развитие на компанията.

Колчев акцентира и върху интереса на по-малки и местни институционални инвеститори.

„Компанията разпредели 50 стотинки на акция, което е повече от 50% от печалбата“, обясни още той. Колчев е на мнение, че интерес към "Телелинк" ще има и това се доказва от покупки на по-високата цена на акциите през септември.

Още по темата

Прогнозата му е, че през февруари-март също ще има интерес към компанията, въпреки че цената ще е по-висока, защото очакванията са резултатите да са още по-добри.

„Ще има Фаза 3, може би и Фаза 4 в рамките на следващата година, докато стигнем 30% от целта, които са добър обем за ликвидност на тази позиция, тъй като при по-малък процент тя е ниска. Ще има вторична търговия“, каза Колчев и подчерта, че това е много важно за пазара.

Колчев коментира и емитирането на нов външен дълг на България за 5 млрд. лева, като го определи като успешно и обърна внимание на ниската задлъжнялост на страната ни. Той обаче е категоричен, че парите трябва да бъдат използвани разумно най-вече с реформи в здравеопазването и енергетиката, както и в други нереформирани сектори.

По думите на Колчев в последните 1-2 седмици се наблюдава корекция на световните пазари.

„Парите на пазара са много и при по-благоприятно и по-предвидимо развитие на американската икономика цените на акциите ще продължат да вървят нагоре с разумни темпове“, смята той.

Според него кризата в Европа тепърва предстои заради фалити на компании и проблеми в банките, но не се очаква нещо, което да ни хвърли в хаос.

Кои са водещите рискове на фондовите пазари?  Какъв е планът на ЕС за насърчаване на капиталовите пазари? Как ще изглежда новата платформа на ЕС за търговия?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
5
 
1
преди 1 година
И този не го слуша главата, ама хич. Телешит е абсолютната вътрешнярска сделка, за която са знаели единици, за да се прехвърли един пакет на едни измамени камилчета. Идваме на бфб, щото на запад ни искат легитимност и сме се разбрали с едни балъци, постояваме малко, пускаме един случаен дивидент да замажем очите и продаваме пакета. После цената не ни интересува, дивиденти на кукуво лято и така, докато не намерим нови балъци, После що нямало големи инвеститори у нас - ми затова няма, щото ги лъжат

Още от Новини
Фед се подготвя за по-агресивни ходове от очакваното